Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas militāro lidmašīnu Il-20, kas pirmdien Sīrijas piekrastē pazudusi no radaru ekrāniem, nejauši notriekuši Maskavai draudzīgie Sīrijas režīma pretgaisa aizsardzības spēki, atsaucoties uz kādu informētu ASV amatpersonu, ziņo raidsabiedrība CNN.

Vēlāk otrdien arī Krievijas Aizsardzības ministrija atzina, ka lidmašīnai trāpījusi Sīrijas raidīta raķete.

Incidents noticis laikā, kad Sīrijas spēki mēģinājuši atvairīt Izraēlas raķešu uzbrukumu. Maskava notikušo sauc par "apzinātu provokāciju" un apsūdz Izraēlu, ka tās iznīcinātāji "iespieduši" Il-20 ugunslīnijā.

"Izraēlas lidmašīnas apzināti radīja bīstamu situāciju kuģiem un lidmašinām apkārtnē," paziņoja Krievijas aizsardzības ministrijas pārstāvis, apsūdzot izraēliešus Krievijas lidmašīnas izmantošanā par piesegu.

Izraēla notikušo nav komentējusi. Izraēla reti kad komentē un atzīst savus uzlidojumus Sīrijā, bet nesen Izraēlas militārā amatpersona atklāja, ka pēdējo 18 mēnešu laikā izraēlieši ir satriekuši vairāk nekā 200 ar Irānu saistītus mērķus Sīrijā.

Izraēlas valdība ir nobažījusies par Irānas militāro nostiprināšanos Sīrijā un Irānas ieroču piegādēm Libānas kaujinieku grupai “Hezbollah”, kas Sīrijā cīnās Asada spēku pusē.

Krievijas Aizsardzības ministrija iepriekš informēja, ka militārā lidmašīna Il-20 pazuda no radariem Sīrijas piekrastē. Tas notika mirklī, kad četri Izraēlas iznīcinātāji F-16 uzbruka mērķiem Latākijas provincē, kur bāzējas arī Krievijas spēki Sīrijā.

Atbildot uz Izraēlas raķetēm, Sīrijas spēki atklājuši spēcīgu uguni no pretgaisa aizsardzības ieročiem, trāpot arī Krievijas lidmašīnai, atklājusi ASV amatpersona.

ASV par šo incidentu uzzinājušas, jo Sīrijas spēki starptautiskā radio frekvencē pārraidīja meklēšanas un glābšanas signālu. No citas valsts, kuru amatpersona neatklāja, ASV saņēmusi ziņas par lidmašīnas tipu un incidenta apstākļiem.

Lidmašīna notriekta ar pretgaisa aizsardzības sistēmu, ko Krievija pārdevusi Sīrijai pirms vairākiem gadiem, atklāj amatpersona.

Krievijas Aizsardzības ministrija savukārt paziņoja, ka incidenta laikā Krievijas radari fiksējuši raķešu palaišanu no franču fregates "Auvergne", kas bāzēta reģionā.

Francijas spēku pārstāvis aģentūrai AFP gan noliedza, ka Francija kaut kādā veidā būtu saistīta ar šo incidentu. Arī ASV paziņoja, ka nav raidījusi raķetes pa mērķiem Sīrijā.

Sīrijas valdība incidentu vēl nav komentējusi, bet valsts mediji pirms lidaparāta notriekšanas ziņoja par uzbrukumu. "Mūsu pretgaisa aizsardzība ir atvairījusi ienaidnieka raķetes, kas no jūras raidītas pa Latākiju. Vairākas ir pārtvertas pirms tās spēja sasniegt mērķus," vēlu 17. septembrī ziņoja aģentūra SANA.

Sīrijas TV ap desmitiem vakarā ziņoja par sprādzieniem debesīs pie Latākijas.

Pie Latākijas atrodas Hmeimima, kas ir Krievijas spēku galvenā bāze Sīrijā. No šejienes Krievija veic gaisa operāciju pret nemierniekiem, palīdzot prezidenta Bašara al Asada spēkiem atgūt vairumu pilsoņu karā zaudēto teritoriju.

Sīrijas pilsoņu karā kopš 2011. gada ir gājuši bojā vairāk nekā 350 tūkstoši cilvēku. Krievija Asada režīma pusē konfliktā aktīvi iesaistījusies kopš 2015. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!