Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija nākusi klajā ar jaunu paziņojumu 2014. gadā virs Ukrainas austrumiem notriektās pasažieru reisa MH17 lietā, apgalvojot, ka lidmašīnas notriekšanā izmantotā raķete savulaik nosūtīta uz Ukrainu.

Krievijas Aizsardzības ministrija to paziņoja pirmdien sasauktā preses konferencē. Notriekšanā izmantotā "Buk" raķete ražota 1986. gadā, pēc tam nosūtīta uz Ternopiļas apgabalu Ukrainā, bet atpakaļ uz Krieviju vairs nav nodota, apgalvo ministrijā.

Krievija savu un savu atbalstīto Austrumukrainas kaujinieku lomu 2014. gada traģēdijā, kas laupīja 298 dzīvības, noliedz jau no pašas katastrofas dienas, nākot klajā ar dažādām notikušā versijām, kas neatbilst izmeklēšanā noskaidrotajam.

Starptautiskā izmeklēšanas komanda (JIT), kuru vada Nīderlande, bet piedalās arī Beļģija, Ukraina, Austrālija un Malaizija, jau 2016. gadā secināja, ka MH17 tika notriekta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas ar no Krievijas piegādātu "Buk" iekārtu.

Šogad 25. maijā Nīderlande un Austrālija apsūdzēja Krieviju par saistību ar MH17 notriekšanu. JIT paziņoja, ka pretgaisa aizsardzības iekārta "Buk", ar kuru notriekta pasažieru lidmašīna, piederēja Krievijas armijas 53. brigādei.

Kijeva Krievijas jaunāko apgalvojumu jau nosaukusi par "dīvainu feiku". Savukārt JIT norāda, ka no Krievijas joprojām gaida jau sen pieprasītus dokumentus, un atgādina, ka Maskava jau iepriekš ir nākusi klajā ar faktiem neatbilstošiem apgalvojumiem, ziņo "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Nīderlandes valdība RFE/RL norāda, ka ir pieņēmusi zināšanai Krievijas jaunāko paziņojumu, bet pilnībā uzticas JIT izmeklēšanas secinājumiem.

Krievija jau iepriekš ir apgalvojusi, ka JIT izmeklēšanā izmantoti viltoti pierādījumi, tostarp video, ar kuru palīdzību izsekots lidmašīnas notriekšanās izmantotās "Buk" pretgaisa aizsardzības iekārtas ceļš no Krievijas uz Ukrainu un atpakaļ.

Pirmdienas paziņojumā par raķetes nosūtīšanu uz Ukrainu PSRS laikā, Maskava atsaucas uz it kā nupat atslepenotiem padomju laika arhīva dokumentiem.

Saskaņā ar Krievijas versiju šī raķete no Ukrainas kontrolētās teritorijas palaista ar Ukrainai piederošu "Buk" iekārtu.

Maskava jau iepriekš ir negaidīti nākusi klājā ar iepriekš nepamanītiem "pierādījumiem", ka Krievija nav vainīga MH17 notriekšanā. 2016. gadā, trīs dienas pirms JIT sākotnējo izmeklēšanas rezultātu publicēšanas, Krievija paziņoja, ka atrasti radara dati, kuri pierāda, ka nekāda raķete gaisā pie lidmašīnas nav bijusi.

Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad tā avarēja prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā.

Visi 298 uz klāja esošie cilvēki, tostarp 196 nīderlandieši, gāja bojā. Rietumi un Ukraina notikušajā vaino prokremliskos nemierniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk".

Tikmēr Maskava, kas atbalsta un apbruņo kaujiniekus, savu un kaujinieku vainu kategoriski noliedz, notikušajā vainojot Kijevu.

Maskava arī bloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju par starptautiska tribunāla izveidi MH17 notriekšanas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!