Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienību (ES) nomāc "pārāk daudz spriedzes", pirmdien atzinis Austrijas kanclers Sebastians Kurcs, kas vēl šonedēļ rīkos ES līderu sanāksmi, cenšoties mazināt dalībvalstu domstarpības imigrācijas politikas jomā.

Kurcs, kura vadītā valsts šobrīd pilda ES rotējošās prezidentūras pienākumus, vizītes gaitā Parīzē sacīja, ka Austrijas mērķis ir "atbalstīt visus tos, kas vēlas būt tiltu būvētāji".

"ES ir pārāk daudz spriedzes - starp austrumiem un rietumiem un ziemeļiem un dienvidiem," sākot sarunas ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, norādīja Kurcs.

"Mēs visi varam vienoties, ka ES var vienīgi būt sekmīga tad, ja mēs strādājam kopā un ja mēs rīkojamies kopā," atzina kanclers.

Aizvadīto nedēļu gaitā domstarpības starp Austrumeiropas valdībām Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vadībā, kas iestājas pret liberālu imigrācijas politiku, un atsevišķām Rietumeiropas valdībām pāraugušas atklātā vārdu karā.

Orbāns un Itālijas vicepremjers Mateo Salvīni Makronu uzskata par galveno pretinieku cīņā ar nelegālo imigrāciju, savukārt Makrons apgalvo, ka viņi nododot Eiropas vērtības.

Spriedzi izraisījusi arī Makrona enerģiskā iestāšanās par jaunu budžetu eirozonai, kas varētu novest pie tā, ka vairāk līdzekļu tiek novirzīs no turīgajiem bloka ziemeļiem uz relatīvi trūcīgākajām dienviddaļas valstīm.

ES līderi neformālā samitā tiksies trešdien un ceturtdien Zalcburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!