Foto: AFP/Scanpix/LETA
Brazīlijas varasiestādes Ekvatoriālās Gvinejas viceprezidentam un viņa delegācijai konfiscējušas skaidru naudu un dārgus rokas pulksteņus vairāk nekā 16 miljonu dolāru (13 miljoni eiro) vērtībā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Brazīlija kontrolē skaidras nauda ievešanas apjomus savā teritorijā, nosakot 2400 dolāru ierobežojumu vienai personai.

48 gadus vecais viceprezidents Teodorins Nguema Obiangs ir arī ar naftu bagātās Āfrikas valsts prezidenta Teodora Obianga Nguemas dēls. Prezidents ir Āfrikas ilgāk valdošais līderis.

Abi tiek apsūdzēti naftas peļņas izmantošanā saviem nolūkiem, kā arī par sistemātiskām represijām pret opozīciju. Aptuveni 70% no Ekvatoriālās Gvinejas 1,2 miljoniem iedzīvotāju dzīvo nabadzībā.

Obiangs, kurš zināms ar sava greznā dzīvesveida izrādīšanu sociālajos tīklos, Brazīlijā ieradās piektdien ar valdības lidmašīnu 11 kungu lielā kompānijā.

Policija divās somās atrada 1,5 miljonus dolāru skaidrā naudā un dārgus rokaspulksteņus aptuveni 15 miljonu dolāru vērtībā. Vēl 17 somās bijis apģērbs, ziņo vietējais portāls "Globo".

Obiangs ir delegācijas vienīgais pārstāvis ar diplomātisko imunitāti, jo šī nav oficiāla vizīte, tāpēc viņš gaidījis automašīnā, kamēr pārējie kungi pārmeklēti.

Ekvatoriālās Gvinejas vēstniecība Brazīlijā paziņoja, ka viceprezidents Brazīlijā ieradies ārstniecības nolūkos, bet skaidrā nauda paredzēta tālākajam braucienam uz Singapūru. Savukārt rokas pulksteņi ar iegravētiem iniciāļiem paredzēti Obianga privātai lietošanai.

Viceprezidentam jau iepriekš nav gājis gludi ar ārvalstu varasiestādēm. 2017. gadā tiesa Francijā piesprieda viņam trīs gadu nosacītu cietumsodu par korupciju un konfiscēja viņa aktīvus Francijā, tostarp villu Parīzē.

Foto: AP/Scanpix /LETA

Tajā pašā gadā Šveice konfiscēja 11 viņam piederošus luksusa automobiļus. Izmeklētāji uzsvēra, ka viņš ir izlaupījis savas valsts naftas bagātības, lai pirktu luksusa lietas, tostarp privāto lidmašīnu un Maikla Džeksona piemiņas lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!