Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Klimkins paziņojis, ka Kijeva pārskatīs visu ar Krieviju noslēgto starpvalstu līgumu bāzi un jau ir plāns pakāpeniskai starpvalstu līgumu darbības apturēšanai, vēsta aģentūra UNIAN.

To ministrs paziņojis, atbildot uz žurnālistu jautājumiem pēc Eiroatlantiskā foruma sēdes Kijevā.

Ministra paziņojums izskan laikā, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirmdien ir devis rīkojumu izpildīt Nacionālās drošības un aizsardzības padomes lēmumu pārtraukt līgumu "Par Ukrainas un Krievijas Federācijas draudzību un sadarbību".

Klimkins paskaidroja, ka šis līgumi līdz šim nav bijis apturēts, lai izvairītos no tiesvedības starptautiskās tiesās.

Tāpat tiks apturēts līgums, ar kuru Azova jūra atzīta par Krievijas un Ukrainas iekšējo jūru. "Tas pats būs ar līgumiem par Azovu – , protams, nākotnē tas nedarbosies. Bet kad mēs apturēsim tā darbību – tas ir cits jautājums," teica ministrs.

Visu Krievijas un Ukrainas attiecības regulējošo līgumu gaidāmo pārskatīšanu politiķis nodēvēja par "absolūtu faktu".

"Katram līgumam ar Krievijas Federāciju ir punkts par tā pārtraukšanas procedūru, un mums ir iekšējais plāns, kā un kad mēs to darīsim. Taču, ja mēs šo plānu publiskotu jau tagad, Krievija to izmantotu pret mums tiesas procesos," skaidroja ministrs.

Vēstīts, ka Krievijas un Ukrainas attiecības ir radikāli pasliktinājušās kopš Krievija 2014. gadā ārēji sev draudzīgajā Ukrainā okupēja Krimas pussalu un sāka bruņotu konfliktu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!