Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mali galvaspilsētā Bamako atkritumu apsaimniekošana gulstas uz jaunu puišu un ēzeļu pleciem, kuri diendienā nodrošina tīrību 3,3 miljonu apdzīvotajā pilsētā.

Atkritumu vedēju darbs Subsahāras valsts lielpilsētā katru dienu sākoties pirms saullēkta, iejūdzot ratos savus ēzeļus. Tad viņi klīst no mājas uz māju, ratos savācot atkritumus, kurus, kad rati pilni, nogādā vietējos atkritumu pieņemšanas punktos. Par darbu iespējams nopelnīt līdz 20 000 Rietumāfrikas franku jeb nedaudz virs 30 eiro mēnesī, kas vienā no nabadzīgākajām valstīm pasaulē jauniešiem esot pietiekams atspaids un nodrošina iztikšanu.

Kopš 2009. gada pilsētas iedzīvotāju skaits gandrīz dubultojies. Tolaik Bamako dzīvojuši 1,8 miljoni iedzīvotāju, taču īpašs iedzīvotāju pieplūdums piedzīvots pēc 2012. gada, kad tuaregu karotāji valsts ziemeļos pasludināja Azavadas Republiku, kas pieredzēja īsu mūžu. Nedaudz vēlāk nestabilajos valsts ziemeļos varu pārņēma džihādisti, un no reģiona uz dienvidiem devās simtiem tūkstoši bēgļu.

Iedzīvotāju skaita straujais pieplūdums savukārt pilsētas vadībai radījis dažādas problēmas, no kurām atkritumu savākšana ir viena no lielākajām. Piemēram, aģentūras "Reuters" fotogrāfs, kurš vairākas dienas sekoja atkritumu ēzeļu ekipāžām, raksta, ka atsevišķos rajonos šādu ekipāžu skaits pēdējo nepilnu desmit gadu laikā ir pat četrkāršojies. Atkritumu vietām Bamako esot tik daudz, ka tie nesavākti ilgstoši stāv kaudzēs uz ielām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!