Foto: EPA/Scanpix/LETA

Etiopijas un Eritrejas līderi svētdien Saūda Arābijā parakstījuši jaunu līgumu par attiecību nostiprināšanu, vēsta Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA.

Dokumentu Saūda Arābijas karaļa Salmana un ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša klātbūtnē Sarkanās jūras ostas pilsētā Džidā parakstījuši Etiopijas premjerministrs Abijs Ahmeds un Eritrejas prezidents Isaijass Afeverki.

Saūda Arābijas mediji šo dokumentu dēvē par Džidas miera nolīgumu, bet tā saturs netiek izpausts. Etiopija vienīgi norādījusi, ka nolīgumā ir septiņi punkti, bet Eritreja nekādus komentārus nav sniegusi.

Savukārt Sauda Arābijas valdībai tuvi avoti uzsver, ka šis nolīgums būs jauns solis abu valstu attiecību nostiprināšanā pēc jūlijā parakstītā miera līguma.

Eritreja pasludināja neatkarību no Etiopijas 1993. gadā pēc trīs desmitgades ilgušas bruņotas cīņas, bet abas valstis pārtrauca attiecības, sākoties 1998.-2000. gada robežkaram, kurā gāja bojā 80 000 cilvēki.

Etiopijas atteikšanās pildīt ANO komisijas 2002. gada lēmumu, saskaņā ar kuru tai bija jāatdod strīdus teritorijas Eritrejai, faktiski izraisīja auksto karu starp abām valstīm.

Abijs, kurš pēc uzvaras vēlēšanās aprīlī nāca pie varas Etiopijā, jūnijā paziņoja, ka Etiopija atdos Eritrejai strīdus teritorijas, bet jūlijā abi līderi parakstīja miera paktu.

Kopš tā brīža Etiopija un Eritreja spērušas straujus soļus praktiskas attiecību normalizēšanas virzienā, atklājot vēstniecības un atjaunojot gaisa satiksmi starp abām valstīm, bet otrdien pēc 20 gadu pārtraukuma pirmo reizi tika atvērti arī sauszemes robežpunkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!