Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viesuļvētra "Florensa", kas Amerikas Savienotajās Valstīs prasījusi vismaz 13 cilvēku dzīvības, svētdien zaudējusi spēku, tomēr tās atnestās lietusgāzes draud izraisīt postošus plūdus ASV Ziemeļkarolīnas štatā, brīdinājušas ASV varas iestādes.

Kā paziņojis ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC), "Florensa" šobrīd uzskatāma vairs tikai par tropisko depresiju, bet lielā daļā Ziemeļkarolīnas un Dienvidkarolīnas pastāv nopietni plūdu draudi. Ūdens līmenis daudzās upēs turpina kāpt un jau svētdien vai pirmdien var sasniegt rekordlīmeni.

Varas iestādes devušas rīkojumu evakuēties aptuveni 7500 cilvēkiem, kas dzīvo jūdzi (1,6 kilometrus) platā joslā gar Keipfīras upi un Litlriveru aptuveni 160 kilometrus no Ziemeļkarolīnas piekrastes. Evakuācijas zona ietver arī daļu no Fejitvilas pilsētas ar 200 000 iedzīvotāju.

Daļa iepriekš evakuēto cilvēku centās atgriezties mājās jau sestdien, lai gan daudzi ceļi joprojām bija applūduši un daudzviet nācās likt lietā motorzāģus, lai atbrīvotu brauktuvi no kritušajiem kokiem, taču Ziemeļkarolīnas gubernators Rojs Kūpers brīdinājis, ka tas ir bīstami, kamēr turpinās lietusgāzes un ūdens līmenis upēs kāpj.

Dažās štata pilsētās divu dienu laikā nokrišņu daudzums sasniedzis 60 centimetrus, un tiek prognozēts, ka tuvākajā laikā tas varētu pārsniegt metru.

Jau vēstīts, ka viesuļvētra "Florensa" piektdien sasniedza ASV dienvidaustrumu piekrasti kā 1. kategorijas orkāns, kurā vēju ātrums sasniedza 41 metru sekundē, bet vēlāk palēninājās līdz 30 metriem sekundē.

Pēc telekanāla CNN ziņām, viesuļvētra prasījusi desmit cilvēku dzīvības Ziemeļkarolīnā un triju - Dienvidkarolīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!