Foto: EPA/Scanpix/LETA
Vācijas rietumos, netālu no Āhenes pilsētas, policija aizturējusi 34 aktīvistus, kas cenšas pasargāt no izciršanas simtgadīgo Hambahas mežu, kura vietā enerģētikas kompānija RWE gatavojas ierīkot jaunas ogļu raktuves.

Aizturēšanas operācijā cietuši deviņi protestētāji. Vēl 62 cilvēkiem dots rīkojums pamest šo apvidu, paziņojis Āhenes policijas pārstāvis.

Policija ceturtdien sāka nojaukt protestētāju nometni. Līdz šim nojauktas 13 no aptuveni 50 būvēm, kurās mitinājās aktīvisti. Daži meža aizstāvji nometnē dzīvo jau gadiem un ierīkojuši būdas kokos un pazemes tuneļus.

Sestdien glābšanas dienesti atklāja, ka daļa protestētāju slēpjas tunelī piecus metrus zem zemes. No turienes viņus izveda ugunsdzēsēji, iepriekš drošības apsvērumu dēļ sūknējot tunelī svaigu gaisu. Vēl divi protestētāji tika pārliecināti atstāt tuneli naktī uz svētdienu, norādījusi policija.

Energokompānija RWE, kas vēlas paplašināt brūnogļu raktuves, apgalvo, ka šiem plāniem nav alternatīvas, jo ogles nepieciešamas elektrostaciju darbināšanai.

Kompānijas plāni ir saniknojuši vides aizstāvjus, kuri pieprasa, lai Vācija pārtrauc akmeņogļu ieguvi un izmantošanu.

Hambahas mežā aug simtiem gadus veci ozoli un dižskābarži un mitinās aizsargājamas sikspārņu sugas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!