Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas austrumu reģionā Donbasā karadarbībā kopš 2014. gada nogalināts vairāk cilvēku nekā Bosnijas pilsētā Srebrenicā 90. gados, sestdien paziņoja ASV īpašais pārstāvis Ukrainā Kurts Volkers.

Viņš uzsvēra, ka Ukrainas austrumos turpinās "karstais karš", kas noved pie katastrofālām sekām vietējiem iedzīvotājiem. Volkers norādīja, ka vispirms runa ir par milzīgām humānajām problēmām.

"Gājuši bojā vairāk nekā 10 000 cilvēku – tas ir vairāk nekā Srebrenicā. Vairāk nekā 1,5 miljoni cilvēku tikuši pārvietoti. Tā, droši vien, ir lielākā eiropiešu iedzīvotāju pārvietošana kopš Otrā pasaules kara laikiem," pavēstīja Volkers.

"Un šis konflikts nav beidzies, tas nav iesaldēts, tas turpinās četrus gadus un turpinās katru dienu, katru nakti," sacīja Volkers.

Viņš arī norādīja, ka Donbasā vidēji trijās dienās iet bojā viens ukraiņu karavīrs.

1995. gadā serbu spēki pārņēma musulmaņu Srebrenicas anklāvu, kuru apsargāja viegli bruņotas nīderlandiešu vienības, kas neizrādīja nekādu pretestību. Vēlāk Srebrenicā tika noslepkavoti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Šis slaktiņš tiek uzskatīts par smagāko kara noziegumu, kas Eiropā pastrādāts kopš Otrā pasaules kara.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!