Foto: EPA/Scanpix/LETA

Plāni izveidot Vidusjūrā uzņemtajiem nelegālajiem imigrantiem centrus Ziemeļāfrikā ir "praktiski neiespējami", paziņojis Eiropas Savienības (ES) migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls.

"Neviena valsts šajā Vidusjūras reģiona daļā nav piekritusi šādas platformas izveidošanai," ceturtdien publiskotā intervijā Austrijas laikrakstam "Die Presse" norādīja Avramopuls.

Viņš arī apšaubījis, vai līgumi ar Ziemeļāfrikas valstīm par nelegālās imigrācijas ierobežošanu pāri jūrai ir reālistiski.

"Kā kaut ko tādu iespējams izdarīt ar Lībiju? Tas ir praktiski neiespējami," sacīja Avramopuls, runājot par migrācijas līgumiem un migrantu platformām.

Preses konferencē Briselē Avramopuls atkārtoti norādīja, ka sadarbība ar Ziemeļāfrikas valstīm migrācijas jautājumos nav iespējama.

Viņš uzsvēra, ka ES dalībvalstīm ir pašām tagad jāvienojas par kopīgu nostāju, pirms tās vēršas pie trešajām valstīm.

Gaidāms, ka ES dalībvalstu līderi apspriedīs migrāciju neformālā samitā, kas nākamnedēļ notiks Zalcburgā, Austrijā.

Samitā jūnijā ES līderi vienojās izveidot kontrolētus migrācijas centrus ES teritorijā, un mēģināt izveidot migrantu platformas trešajās valstīs, bet konkrētākus lēmumus nepieņēma.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien ikgadējā uzrunā par stāvokli ES paziņoja par plāniem palielināt ES robežapsardzības aģentūras "Frontex" darbinieku skaitu līdz 10 000 un palielināt aģentūras pilnvaras, lai tā varētu deportēt cilvēkus, kas iekļaujas ekonomisko migrantu kategorijā.

Vienlaikus Junkers aicināja ES dalībvalstis atvērt vairāk likumīgo ceļu, pa kuriem kvalificētie migranti varētu iekļūt ES.

Bet Austrijas iekšlietu ministrs Herberts Kikls pauda pārliecību, ka darbaspēka migrācijai būs jāpagaida, līdz ES robežas būs nodrošinātas pret nelegālo imigrāciju.

Kikls atzinīgi novērtēja jaunos plānus robežu un patvēruma piešķiršanas jomās, bet brīdināja, ka tie nedrīkst iejaukties ES dalībvalstu suverēnajās tiesībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!