Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Divi vīrieši, kurus Lielbritānijas varasiestādes identificējušas kā Krievijas izlūkdienesta aģentus un tur aizdomās par martā notikušo ķīmisko uzbrukumu bijušajam dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai, nav nekādi noziedznieki, paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Atrodoties Vladivostokā, Putins paziņoja, ka Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, kurus Londona uzskata par Krievijas militārās izlūkošanas dienesta Ģenerālštāba Galvenās pārvaldes (GU, bet plašāk pazīstama ar veco nosaukumu - GRU) aģentiem, ir parasti civiliedzīvotāji.

Putins norādīja, ka Krievijas varasiestādes esot atradušas abus un izteica cerību, ka viņi drīz parādīsies, lai pastāstītu savu stāstu, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Mēs zinām, kas viņi ir, mēs viņus atradām. Es ceru, ka viņi parādīsies un atklās savu stāstu. Tā būs labāk visiem. Tur nav nekā īpaša, nekā krimināla, es jums to apliecinu. Mēs par to pārliecināsimies tuvākajā nākotnē," BBC citē Putinu.

66 gadus vecais bijušais GRU aģents Skripaļs un viņa meita Jūlija Lielbritānijas pilsētā Solsberi martā tika saindēti ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", tomēr pēc mediķu sniegtās palīdzības izdzīvoja.

Londonā uzbrukumā vaino Krieviju un konkrēti augstāko tās vadību Kremlī. Maskava savu saistību ar notikušo noliedz.

Trīs mēnešus pēc 4. marta izbrukuma Skripaļiem smaržu pudelīti ar uzbrukumā izmantoto "Novičok" indi atrada vietējais iedzīvotājs Čārlijs Roulijs netālajā Eimsberi, kā rezultātā viņš tika hospitalizēts, bet viņa partnere Dona Stērdžesa pēc saskarsmes ar indi mira.

Septembrī Lielbritānija aizdomās par "Novičok" uzbrukumu izvirzīja apsūdzības diviem Krievijas pilsoņiem, kas esot GRU aģenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!