Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Palestīnas Atbrīvošanas organizācija (PAO) iesniegusi Starptautiskajā krimināltiesā jaunu sūdzību pret Izraēlu, otrdien paziņojis organizācijas ģenerālsekretārs Sāebs Erīkāts.

PAO iesniegusi sūdzību pret Izraēlu par "kara noziegumu" pret palestīniešu ciematu okupētajā Rietumkrastā. Izraēlas armija gatavojas tuvākajās dienās Hān al Ahmaras ciematu nojaukt.

Palestīnieši apsūdz Izraēlu cilvēku piespiedu pārvietošanā, etniskajā tīrīšanā un civiliedzīvotāju īpašuma iznīcināšanā, atklāja Erīkāts.

Viņš piebilda, ka PAO arī lūgusi Starptautiskās krimināltiesas prokuroru paātrināt sākotnējo izmeklēšanu par citiem noziegumiem, kuros palestīnieši vaino Izraēlu.

Starptautiskie spēki uzskata, ka Jeruzalemes tuvumā esošā Hān al Ahmaras ciemata nojaukšana atvieglos ebreju kolonistu apmetņu izplešanos, kas galu galā var sašķelt Rietumkrastu divās daļās, vēl vairāk apdraudot palestīniešu sapni par neatkarīgu valsti.

Izraēlas Augstākā tiesa atzina, ka ciemats uzbūvēts bez nepieciešamajām atļaujām, un gaidāms, ka tas tiks nojaukts tuvāko dienu laikā.

Palestīnieši Starptautiskajā krimināltiesā saistībā ar ciematu vērsās jau jūlijā.

Jaunā sūdzība iesniegta dienu pēc tam, kad ASV paziņoja par PAO misijas slēgšanu Vašingtonā. Šī misija ir augstākā palestīniešu pārstāvniecība Savienotajās Valstīs.

ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons pirmdien paziņoja, ka misija tiek slēgta, jo PAO nesper vajadzīgos soļus, lai sekmētu sarunu sākšanos ar Izraēlu. Iemeslu vidū tika minētas arī PAO aktivitātes Starptautiskajā krimināltiesā.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass apturēja kontaktus ar Trampa administrāciju decembrī pēc tam, kad Tramps atzina Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Savienotās Valstis kopš janvāra samazinājušas palīdzību palestīniešiem kopsummā par vairāk nekā 500 miljoniem ASV dolāru (432 miljoniem eiro), tostarp pārtraukušas finansēt ANO palestīniešu bēgļu aģentūru (UNRWA).

Palestīniešu līderi apsūdz ASV kliedzošā neobjektivitātē un mēģinājumos šantažēt palestīniešus, lai tie piekristu Baltā nama lēmumiem.

Boltons pirmdien asi kritizēja Starptautisko krimināltiesu, nosaucot to par bīstamu un neaprēķināmu. Viņš draudēja, ka ASV piemēros sankcijas Starptautiskās tiesas tiesnešiem un citām amatpersonām, ja viņi vērsīsies pret ASV vai to sabiedroto karavīriem.

"ASV draudi pret Starptautisko krimināltiesu ir sacelšanās pret tiesībās balstīto starptautisko sistēmu," paziņoja Erīkāts.

"Ja jūs uztraucaties par tiesām, jums nevajadzētu draudēt tiesām, jums vajadzētu pārstāt pastrādāt noziegumus vai palīdzēt pastrādāt vai kūdīt uz noziegumiem," viņš piebilda.

Starptautiskā krimināltiesa 2015. gadā sāka sākotnējo izmeklēšanu par apgalvojumiem, ka Izraēlā un palestīniešu teritorijās pastrādāti noziegumi pret cilvēci un kara noziegumu. Taču tiesa vēl nav spērusi nākamo soli un sākusi pilnu izmeklēšanu, kas varētu novest pie apsūdzību izvirzīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!