Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrijas jaunās labējās valdības ideja piedāvāt austriešu pases Dienvidtiroles iedzīvotājiem ir "provokācija" un "naidīga iniciatīva", sestdien paziņojis Itālijas parlamentāro lietu ministrs Rikardo Frakaro.

Dienvidtirole, kuru itāļi dēvē par Alto Adidži, savulaik atradās Austroungārijas impērijas sastāvā, taču pēc Pirmā pasaules kara šo teritoriju anektēja Itālija, un šobrīd tā ir Trentīno-Alto Adidžes autonomās provinces sastāvā.

Tomēr saskaņā ar pēdējiem tautas skaitīšanas datiem 70% vietējo iedzīvotāju sevi joprojām uzskata par vāciski runājošiem.

Piedāvājums dienvidtiroliešiem paralēli Itālijas pilsonībai iegūt arī Austrijas pilsonību "uzskatāms par naidīgu iniciatīvu" un "tīru propagandas aktu", kas nesniedz nekādas praktiskas priekšrocības, jo gan Itālija, gan Austrija ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, teikts Frakaro izplatītajā paziņojumā.

"Mēs nevaram samierināties ar provokācijām šādos svarīgos jautājumos," piebildis ministrs.

Viņš norādījis, ka īpaši satraucošs ir apstāklis, ka Vīne ķērusies pie šādām "šķeltnieciskām" darbībām 21. oktobrī gaidāmo Dienvidtiroles vietējo vēlēšanu priekšvakarā un laikā, kad Austrija pilda ES prezidējošās valsts pienākumus.

Piektdien Itālijas Ārlietu ministrija ļāva noprast, ka saņēmusi no Vīnes signālus par komisijas izveidošanu likumprojekta sagatavošanai par Austrijas pasu izsniegšanu dienvidtiroliešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!