Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lai gan ASV izstājušās no Parīzes klimata vienošanās, tās turpina bloķēt sarunas par nabadzīgo valstu finansēšanu globālās sasilšanas ierobežošanai un tās seku novēršanai, sestdien aģentūru AFP informējuši daudzi avoti Bangkokā notiekošajā klimata konferencē.

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušā gadā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no Parīzes vienošanās, taču solīja sekot vienošanās paredzētajai "ceļa kartei", un tas dod Vašingtonai iespējas joprojām ietekmēt Bangkokā notiekošās sarunas.

Jautājums par nabadzīgāko valstu finansēšanu sarunās kļuvis par galveno klupšanas akmeni, un kopš konferences sākuma otrdien nav izdevies panākt vērā ņemamu progresu.

2015. gadā panāktā Parīzes vienošanās paredz, sākot no 2020. gada, nabadzīgākajām valstīm, kas ciešs no globālās sasilšanas izraisītajām sekām, ik gadu piešķirt simts miljardus dolāru.

Taču turpmākām debatēm tika atstāts jautājums par šī finansējuma iegūšanas un piešķiršanas mehānismu, kā arī par bagāto valstu atskaitīšanos par savu ieguldījumu.

Vašingtona ar Japānas un Austrālijas atbalstu iesniegusi priekšlikumu, kas paredz atteikties no noteikumiem, kas nosaka valstu atskaitīšanās kārtību par klimata izmaiņu seku novēršanas finansējumu, AFP informējuši par sarunu gaitu informēti avoti.

Tas nozīmē, ka bagātās valstis joprojām varēs savu finansiālo saistību izpildes kontā ierakstīt komerciālus aizdevumus un jau iepriekš pastāvējušo valsts finansējumu.

Avoti stāsta, ka ASV un dažas citas bagātās valstis kategoriski atteikušās apspriest arī mehānismu, kas regulētu kārtību, kādā bagātās valstis citas valstis informētu par saviem nākotnes finansējuma plāniem.

ASV Valsts departamenta pārstāve atteicās AFP sniegt šajā jautājumā jebkādus komentārus.

ASV nostāja ir pilnībā pretrunā ar jaunattīstības valstu nostāju, kas pieprasa caurskatāmu un prognozējamu finansējumu, lai būtu iespējams efektīvi plānot investīcijas jaunajās tehnoloģijās un oglekļa izmešu samazināšanā.

2015. gadā parakstītā Parīzes vienošanās paredz tādu pasākumu īstenošanu, lai šajā gadsimtā globālās temperatūras kāpums nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija, noturot to, cik vien iespējams tuvu 1,5 grādiem.

Bangkokas konference tiek uzskatīta par pēdējo posmu decembrī Katovicē paredzētās 24. ANO Klimata izmaiņu ietvara konvencijas (UNFCCC) konferences sagatavošanai.

Katovices klimata konferencē paredzēts apstiprināt vadlīnijas Parīzes vienošanās īstenošanai, lai tā varētu pilnībā stāties spēkā 2020. gadā.

Dabas aktīvisti un aizstāvji sestdien rīko demonstrāciju pie ANO ēkas, kur notiek klimata konference.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!