Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sīrijas valdība ir apņēmusies atgūt kontroli pār Idlibas provinci un "atbrīvot to no terorisma un ārzemju okupācijas", piektdien paziņoja Sīrijas vēstnieks ANO Bašars Džaafari, piebilstot, ka nemiernieku ieņemtajā Idlibas provincē nav deeskalācijas zonas, jo "bruņotie grupējumi atteicās norobežoties no teroristu grupējumiem".

"Situācija Idlibā tagad ir tāda, kāda tā ir, tāpēc, ka terorismu atbalstošās valstis negrib atšķirt teroristus un bruņoto opozīciju," vēstnieks paziņoja ANO Drošības padomē.

Viņš sacīja, ka Sīrijas valdība devusi daudz laika bruņotajiem grupējumiem Idlibā nolikt ieročus, kļūt par izlīguma procesa daļu un norobežoties no teroristu organizācijām, starp kurām ir ar "Al Qaeda" saistītā "Levantes Atbrīvošanas komiteja" (bijusī "Nusras fronte").

"Tiem, kas atviegloja ārzemju teroristu kaujinieku iekļūšanu manā valstī, sevišķi Turcijas valdībai, vēl ir iespēja savākt viņus no Idlibas provinces," teica Džaafari.

"Gadījumā, ja bruņotie teroristu grupējumi atteiksies nolikt ieročus, atteiksies atstāt Sīrijas teritoriju, lai dotos atpakaļ, no kurienes nākuši, Sīrijas valdība ir tam gatava," brīdināja vēstnieks.

Džaafari sacīja, ka Sīrija apzinās humānās sekas, ko tas varētu izraisīt. "Mēs veicam visus piesardzības un sagatavošanās pasākumus, lai aizsargātu civiliedzīvotājus, lai nodrošinātu viņiem drošu ceļu aiziešanai, kā mēs esam darījuši līdzīgās situācijās," teica Sīrijas vēstnieks ANO.

Jau ziņots, ka Irānas galvaspilsētā Teherānā piektdien notika Irānas, Krievijas un Turcijas prezidentu samits, kurā līderi sprieda par Idlibas provinces, kas ir pēdējā nemiernieku kontrolē palikusī Sīrijas province, likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!