Foto: EPA/Scanpix/LETA

Indijas Augstākā tiesa vēsturiskā lēmumā ceturtdien pieņēmusi, ka seksuālas attiecības starp diviem vīriešiem vairs nav krimināli sodāmas, ziņo BBC.

Lēmums tādējādi apturējis 2013. gada lēmumu, kas turpināja koloniālās ēras laika likumu, dēvētu par 377. sadaļu, ka geju sekss kategorizējams kā "nedabīgs pārkāpums". Tiesas lēmums norāda, ka diskriminācija seksuālās orientācijas dēļ ir pamattiesību pārkāpums.

Britu medijs raksta, ka jau gadiem īstenotas kampaņas un ilgusi tiesāšanās par senā likuma atcelšanu. Cilvēktiesību organizācijas norādījušas, ka policija šo seno likumu bieži izmantojusi, lai uz tā pamata aizskartu un pazemotu LGBT komūnu.

Viedoklis pret diskrimināciju ierasti spēcīgs bijis Indijas lielākajās pilsētās, bet lauku reģionos un dažādu reliģisku kopienu vidū pastāvējusi stingra konservatīvā opozīcija.

Augstākās tiesas lēmums ir galīgs un nepārsūdzams. Lēmumu vienbalsīgi pieņēmusi piecu tiesnešu padome.

Tiesas pārstāvis vēlāk norādījis, ka valstij nav tiesību kontrolēt lezbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) privāto dzīvi, un seksuālās orientācijas izvēles liegums ir personas privātuma liegums.

Tā dēvētā 377. sadaļa ir gandrīz 160 gadus sens koloniālā laika likums, kas "nedabīgus pārkāpumus", piemēram, seksuālas attiecības viendzimuma pāra starpā paredzēja sodīt ar desmit gadu cietumsodu. Par "nedabīgiem pārkāpumiem" 377. sadaļā tiek dēvēts arī cilvēku sekss ar bērniem un dzīvniekiem. Attiecībā uz šādiem seksuāliem sakariem iepriekšējais likums paliek spēkā, norādīts tiesas lēmumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!