Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Svētdienas vakarā Brazīlijas Nacionālā muzeja ēkā liesmas pazudinājušas miljoniem vēstures un kultūras liecību. Ziņu aģentūru uzņēmumos redzams traģēdijas vērienīgums, kuru valsts prezidents Mišela Temera nodēvēja par kultūras traģēdiju, kurā "zaudēti divsimt gadi darba, pētniecības un zināšanu".

Pirms tieši divsimt gadiem – 1818. gadā – dibinātais muzejs glabājis vienu no bagātākajiem krājumiem Rietumu puslodē. Viens no lielākajiem zaudējumiem ir muzeja arhīvs, kas esot pilnībā zudis.

Tā kolekcijā atradās ap 20 miljonu vienību, tostarp arī no Senās Grieķijas, Ēģiptes un citām pasaules malām. Šajā muzejā atradās arī senākās Brazīlijas teritorijā atrastās cilvēka "Lūcijas" fosilijas.

Postošais ugunsgrēks izcēlās svētdien pēc darbalaika beigām. Vēl pirms tika skaidroti izcelšanās iemesli, brazīlieši pauda sašutumu par faktu, ka viens ugunsgrēks var nopostīt tik lielus krājumus un to, cik ātri izplatījās liesmas. Jau dienu pēc notikušā Riodežaneiro pie muzeja notika plaši protesti pret valdošo politiķu pārāk maz pievērsto uzmanību kultūras jautājumiem, kā dēļ dažādām iestādēm, tostarp nodegušajam muzejam pēdējā laikā samazināts finansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!