Foto: LETA

Lietuva un Polija vienojušās kopīgi veicināt autonomās vadības automobiļu izmantošanu maģistrālē "Via Baltica", trešdien paziņojusi Lietuvas Satiksmes ministrija.

Polijā notiekošā Kriņicas ekonomikas foruma laikā abas valstis parakstījušas nodomu protokolu, kas paredz veidot transporta koridoru, kurā tiktu testēti šādi automobiļi, kā arī piesaistīt to ražotājus un paātrināt 5G tehnoloģijas ieviešanu.

Tas ļautu Lietuvai un Polijai aktīvāk meklēt un piesaistīt autonomās vadības automobiļu izmēģinātājus un ražotājus, norāda ministrija, paužot cerību, ka šādam mērķim būtu iespējams saņemt Eiropas Savienības (ES) infrastruktūras savienošanas instrumenta (CEF) investīcijas.

"Ceru, ka automaģistrāle "Via Baltica", kas savieno abas mūsu valstis, kļūs par labvēlīgu vidi sadarbībai un jaunas informācijas un pieredzes apmaiņai un ka šo labo praksi varēs izmantot arī pārējo Baltijas valstu ceļu tīkla pilnveidošanai," uzsvēris Lietuvas satiksmes ministrs Roks Masjulis.

Kā savukārt norādījis ekonomikas ministrs Virgīnijs Sinkevičs, Lietuvas uzņēmumi izstrādā un ražo sistēmas autonomās vadības automobiļiem un attīsta programmatūru, tādēļ šai industrijai būs visai svarīga loma Lietuvas ekonomikā.

"Kopīgs projekts ar Poliju dod zīmi lielajām korporācijām, ka mēs nopietni raugāmies uz šīs tehnoloģijas nākotni," viņš piebildis.

Sadarbību šai jomā Lietuva plāno attīstīt arī ar Latviju un Igauniju. Lietuvas Satiksmes ministrija pašlaik saskaņo trīspusēju memorandu ar abām pārējām Baltijas valstīm par 5G autonomās vadības automobiļu koridoru, ko paredzēts parakstīt šim tematam veltītā Baltijas jūras reģiona forumā "5G Techritory", kas 27. un 28. septembrī notiks Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!