Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas militārās lidmašīnas otrdien Sīrijā bombardējušas nemiernieku kontrolētās teritorijas Idlibas provincē, paziņojusi Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

SOHR ziņoja, ka Krievijas militārās lidmašīnas veikušas 30 uzlidojumus 16 rajonos Idlibas rietumos, Hamā un Latākijas ziemeļaustrumos. SOHR vadītājs Rami Abdelrahmans sacīja, ka iepriekš pēdējo reizi Krievijas lidmašīnas šos apgabalus bombardēja 15.augustā.

Nacionālās atbrīvošanas fronte, kas ir Idlibas lielākā nedžihādistu alianse, ziņu aģentūrai DPA apstiprināja, ka uzlidojumos un apšaudēs cietuši vairāki ciemati Idlibas lauku apvidos un divi ciemati Hamā.





Nemiernieku lielākais bruņotais formējums Idlibas provincē ir džihādistu grupējuma "Al Nusra" izveidotā alianse "Hayat Tahrir al-Sham" ("Organizācija Levantes atbrīvošanai").

Vairāku ar Sīrijas valdību noslēgtu vienošanos rezultātā pēdējo trīs gadu laikā tūkstošiem nemiernieku un viņu ģimenes locekļi tikuši evakuēti no dažādām Sīrijas daļām uz Idlibu. ANO īpašais Sīrijas sūtnis Stafans de Mistura pagājušajā nedēļā brīdināja, ka 10 000 džihādistu kaujinieku klātbūtne Idlibā neattaisno uzbrukumu, kas var apdraudēt 2,9 miljonu civiliedzīvotāju dzīvības.

Jau ziņots, ka Krievijas, Irānas un Turcijas prezidenti piektdien rīkos trīspusējas sarunas par Sīrijas konflikta izbeigšanu.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!