Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) "Brexit" sarunās ir panākts progress, piektdien pavēstījuši abu pušu pārstāvji, vienlaikus atzīstot, ka būtiski svarīgajā Īrijas robežas jautājumā gaidītais izrāviens nav noticis.

Lielbritānijas "Brexit" sekretārs Dominiks Rābs pēc sarunām Briselē sacīja, ka ir "spītīgi optimistisks" par iespēju panākt vienošanos. Neatrisināto jautājumu vidū ir intelektuālais īpašums, datu aizsardzība un ES Tiesas loma.

ES sarunvedējs Mišels Barnjē sacīja, ka viņam no Apvienotās Karalistes ir nepieciešamas detaļas plānam, kā izvairīties uz stingras robežas izveidošanās Īrijas salā.

Palikušie strīdus jautājumi pamazām risinās, un īpašs progress panākts jautājumā par drošību, tieslietu un aizsardzības sadarbību, sacīja Barnjē. Lielbritānija ES pametīs 29. martā.

Abas puses cer vienoties par "šķiršanās vienošanos" un paziņojumu par nākotnes tirdzniecības attiecībām līdz ES līderu 17. oktobra samitam. Rābs norādīja, ka attiecībā uz šo termiņu var notikt neliela aizkavēšanās.

Barnjē atkārtoja savu piedāvājumu "bezprecedenta" nākotnes partnerībai ar Lielbritāniju, tomēr uzstāja, ka tā ir atkarīga no "akurātas" izstāšanās un atlikušo jautājumu atrisināšanas. Izsakoties par Īrijas robežu, viņš sacīja, ka jautājums ir noreducēts līdz niansēm un ka viņam nepieciešamas detaļas tam, kā praksē darbosies Lielbritānijas ierosinātā kontrole Īrijas un Ziemeļīrijas pārrobežu tirdzniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!