Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānija izpētīs iespēju izveidot pati savu satelītnavigācijas sistēmu, jo "Breksita" dēļ tā izslēgta no Eiropas Savienības (ES) satelītnavigācijas sistēmas "Galileo", trešdien paziņoja valdība. Vienlaikus Londona paziņoja, ka turpina sarunas ar ES par palikšanu "Galileo" programmā.

Lielbritānija ieguldīs 92 miljonus mārciņu (102 miljonu eiro) 18 mēnešu pētījumā par alternatīvu Lielbritānijas programmu, teikts valdības paziņojumā.

Lielbritānija jūnijā atklāja, ka tā oficiāli izslēgta no tālākiem līgumiem "Galileo" programmai, kas ir Eiropas atbilde uz ASV Globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS). Brisele paziņojusi, ka pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES nākamajā gadā liegs Londonai piekļuvi šifrētajiem "Galileo" signāliem, kā iemeslu minot juridiskos jautājumus attiecībā uz dalīšanos ar svarīgu drošības informāciju ar blokā neietilpstošām valstīm.

Programmu "Galileo" finansē un tā pieder Eiropas Savienībai, kas vairs negrib paļauties uz militārajām struktūrām piederošo ASV kontrolēto GPS un Krievijas GLONASS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!