Foto: Shutterstock

Vairāk nekā 80% respondentu līdz šim visplašākajā Eiropas Savienības (ES) pilsoņu aptaujā izteikušies par atteikšanos no periodiskās pārejas uz vasaras un ziemas laiku, trešdien vēsta avoti Eiropas Komisijā (EK).

Aptaujā, kas tika veikta laikā no 4. jūlija līdz 16. augustam, piedalījušies aptuveni 4,6 miljoni pilsoņu, no kuriem trīs miljoni bijuši vācieši.

EK aptaujas rezultātus oficiāli nodos atklātībai tikai ceturtdien, un nevēlējās sniegt jebkādus komentārus jau trešdien.

Tomēr aptaujas rezultātus, atsaucoties uz labi informētiem avotiem Briselē, jau paziņojis vācu laikraksts "Westfalenpost".

Vasaras laiks atsevišķās valstīs savulaik tika ieviests, pamatojot to ar enerģijas taupīšanu, taču kopš 2002. gada šī periodiskā pulksteņa laika grozīšana tika ieviesta kā vispārēja norma visā ES teritorijā.

Katru gadu visas ES dalībvalstis oktobra pēdējā svētdienā pagriež pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu, bet marta pēdējā svētdienā - atkal stundu atpakaļ.

Eiropas Parlaments (EP) februārī nāca klajā ar aicinājumu pārskatīt šo praksi, norādot, ka vasaras laikam, iespējams, ir negatīva ietekme uz cilvēku veselību.

Tie, kas iebilst pret periodisko pulksteņa laika maiņu, norāda, ka pāreja uz vasaras laiku nesniedz solīto.

Kā liecina EK pētījums, enerģijas ietaupījums pulksteņa laika maiņas rezultātā ir niecīgs.

Tikmēr daudzi ES pilsoņi žēlojas, ka pulksteņa grozīšana rada viņiem miega problēmas, aizkaitinājumu un grūtības koncentrēties.

Tomēr EK pārstāvis Berlīnē norādījis, ka aptaujas rezultātu izvērtēšanai būs nepieciešams laiks un ka savs vārds šajā jautājumā vēl sakāms arī ekspertiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!