Foto: TASS/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) budžeta sarunu bloķēšana nav neviena interesēs, otrdien brīdināja ES budžeta komisārs Ginters Etingers pēc tam, kad Itālija bija draudējusi ar šādu blokādi neatrisināta migrācijas jautājuma dēļ.

"Ir daudz iemeslu, kāpēc blokāde nav nevienas dalībvalsts interesēs," Etingers sacīja reportieriem, atbildot uz jautājumu par Itālijas nostāju. Sarunas par ES ilgtermiņa budžetu laika periodam no 2021. līdz 2027.gadam ir paredzēts sākt tuvāko nedēļu laikā.

Itālijas vicepremjers Luidži di Majo pagājušo piektdien brīdināja, ka Itālijas valdība varētu samazināt finansējumu Eiropas Savienībai (ES), ja tā nepiekritīs uzņemt vismaz daļu no 150 migrantiem, kuriem Itālija neļāva izkāpt krastā no krasta apsardzes kuģa.

Etingers tviterī paskaidroja, kā pati Itālija varētu ciest no budžeta strīda. "Nav vienošanās – nav naudas 10 000 robežsargiem, kas paredzēti ES ārējām robežām," rakstīja Etingers. "Un robežas kontrole ir Itālijas interesēs," viņš piebilda. "Bloķēt sarunas ... galvenokārt nav gudri, jo tas kaitē visām dalībvalstīm, pilsoņiem, visiem lauksaimniekiem, pētniekiem, mūsu konkurētspējai," brīdināja Etingers.

Eiropas Komisija (EK) grib, lai 27 dalībvalstis un Eiropas Parlaments panāktu vienošanos par budžetu pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām nākamā gada maijā. Etingers pasludināja sevi par optimistu, jo viņš uzskata, ka izredzes vienoties par budžetu ir 50 pret 50.

ES skaitļi par 2016.gadu liecina, ka Itālija piešķīrusi ES budžetam nepilnus 14 miljardus eiro, kas bija mazāk nekā viens procents no tās bruto nacionālā ienākuma, savukārt ES iztērējusi Itālijā 11,6 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!