Foto: EPA/Scanpix/LETA
Vācijas pilsētā Vīsbādenē trešdienas rītā tika aizvākta Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana zelta statuja, kas bija mākslas instalācijas daļa un bija izraisījusi vietējo iedzīvotāju neapmierinātību.

Pilsētas pašvaldība otrdienas vakarā tviterī paziņoja, ka nolēmusi aizvākt četrus metrus augsto statuju, kas bija daļa no Vīsbādenes Mūsdienīgās mākslas biennāles, jo vairs nespēj garantēt tās drošību.

Erdogana atbalstītāji un pretinieki otrdienas vakarā pulcējās pilsētas centra laukumā, kur bija uzstādīta šī statuja, un iesaistījās vārdiskos strīdos. Policijas pārstāvis informēja, ka bijusi "agresīva gaisotne", bet nav bijis vardarbības.

Laikraksts "Wiesbadener Kurier" tomēr citēja pašvaldības ierēdņa Olivera Franca teikto, ka notikušas arī fiziskas sadursmes un "tikuši redzēti uzasināti priekšmeti".

Incidents notika vienu mēnesi pirms gaidāmas Erdogana valsts vizītes Berlīnē, pret kuru daudzi vācieši iebilst viņa autoritārā valdīšanas stila dēļ. Vācijā ir arī liela turku kopiena.

Policijas tvītotā videoierakstā bija redzams, kā ugunsdzēsēju mašīna aizvāca statuju, kura neilgās izstādīšanas laikā bija apķēpāta ar grafiti, kas ietvēra lamuvārdus.

Statujas uzstādīšana pilsētas centrā pirmdien pārsteidza daudzus iedzīvotājus.

"Mēs esam saņēmuši zvanus no vairākiem apmulsušiem pilsoņiem – cilvēkiem nav skaidrs, ka tā ir daļa no biennāles," iepriekš pastāstīja pašvaldības preses sekretāre, piebilstot, ka šī instalācija uzstādīta bez pilsētas amatpersonu ziņas.

Pirms šī mākslas festivāla tika akceptēta "cilvēkveidīgas statujas" uzstādīšana, bet amatpersonām nebija pateikts, ka tā būs Erdogana statuja.

Vīsbādenes valsts teātra mākslinieciskais direktors Ūve Ēriks Laufenbergs aizstāvēja šo instalāciju kā runas brīvības piemēru.

"Mēs uzstādījām statuju, lai apspriestu Erdoganu," viņš sacīja.

"Mākslai ir jāatspoguļo realitāte", un "demokrātijā ir jāpacieš visi viedokļi," teica Laufenbergs.

Pašvaldība sākumā bija pret iejaukšanos, kamēr tiek ievērota likumība un kārtība, un uzstāja, ka tā ievēro konstitucionālās tiesības uz māksliniecisko brīvību.

Šī gada biennāle, kuras temats ir "Sliktas ziņas", sākās pagājušo ceturtdien un beigsies nākamo svētdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!