Foto: EPA/Scanpix/LETA

Par spīti Ziemeļkorejas solījumiem veikt kodolatbruņošanos, tā joprojām apdraud Japānu, tāpēc Japānai jāstiprina savas aizsardzības spējas un militārā alianse ar ASV, teikts otrdien publiskotajā Japānas Ārlietu ministrijas ikgadējā ziņojumā.

"Kopš 2016.gada Ziemeļkoreja stūrgalvīgi veikusi trīs kodolizmēģinājumus un palaidusi vairāk nekā 40 ballistiskās raķetes," sacīts ziņojumā.

"Šīs militārās tendences Ziemeļkorejā rada bezprecedenta nopietnus un nenovēršamus draudus Japānas drošībai, kā arī būtisku kaitējumu mieram un drošībai reģionā un starptautiskajai sabiedrībai," uzsvērusi Japānas Ārlietu ministrija.

Japāna uzskata Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna solījumu par kodolatbruiņošanos par ļoti nozīmīgu, tomēr nepieciešams cieši novērot Ziemeļkorejas konkrēto rīcību, iznīcinot savas nukleārās un raķešu spējas, piebilsts ziņojumā.

ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejs līderis Kims Čenuns samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā". Tomēr dokumentā nav minēts konkrēts procesa grafiks, kā arī nav noteikts, kā tas tiks īstenots.

Phenjana tiek kritizēta par nepietiekamu kodolatbruņošanās īstenošanu, un Tramps ir atcēlis šonedēļ plānoto ASV valsts sekretāra Maika Pompeo vizīti Ziemeļkorejā, norādot, ka "nav pietiekama progresa attiecībā uz Ziemeļkorejas denuklearizāciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!