Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pentagons paziņojis, ka ASV būtu gatava samazināt Saūda Arābijai sniegto atbalstu Jemenas konfliktā, ja netiks demonstrēti mēģinājumi ierobežot civiliedzīvotāju bojāeju, raksta CNN.

Šī mēneša sākumā, Saūda Arābija Jemenā veica gaisa uzbrukumus. Viena no raķetēm trāpīja autobusam, kā rezultātā bojā gāja 40 bērni. Pentagona amatpersonas, kā arī Aizsardzības sekretārs Džeimss Matiss ir pauduši bažas par to, ka ASV sniedz atbalstu Saūda Arābijas operācijām, kuru dēļ bojā iet liels skaits civiliedzīvotāju, vēsta CNN.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas, Apvienoto Nāciju organizācija (ANO), kā arī atsevišķi ASV Kongresa pārstāvji jau vairākus mēnešus nav slēpuši bažas par Saūda Arābijas darbībām Jemenā. Ņemot vērā neseno uzbrukumu radītās sekas, arī Pentagons un ASV Valsts departaments ir nosūtījis ziņojumus Rijādai, aicinot to samazināt civiliedzīvotāju bojāeju Jemenas konfliktā.

Pašreiz ASV Saūda Arābijas lidaparātus nodrošina ar degvielas uzpildīšanu gaisā, kā arī sniedz izlūkdienestiem pieejamo informāciju. Tomēr nav pilnībā skaidrs vai Vašingtona Rijādai sniedz arī militāru atbalstu.

Pēc uzbrukuma, kurā bojā gāja vairāki desmiti bērnu, Džeimss Matiss paziņoja, ka ASV ģenerālis tiks nosūtīts, lai pārrunātu notikušo ar Saūda Arābijas pārstāvjiem. ASV Aizsardzības departamenta pārstāve norādīja, ka ģenerālis Maikls Garets ir paudis bažas par notikušo un aicinājis Saūda Arābiju samazināt civiliedzīvotāju bojāeju misijās, kas tiek veiktas Jemenas konfliktā.

Tomēr, kā norāda ASV amatpersonas, ja Savienotās Valstis atsauktu atbalstu Saūda Arābijai, Vašingtonai būtu daudz mazāk iespēju piespiest Rijādu pievērst lielāku uzmanību civiliedzīvotāju drošībai.

Konflikts Jemenā starp hutu nemierniekiem un Arābu valstu koalīciju izcēlās 2015. gadā, tajā bojā gājuši vismaz 10000 cilvēku. Militārais konflikts nereti tiek saukts par vienu no lielākajām humanitārajām krīzēm pasaulē – daudzi Jemenas iedzīvotāji ir bijuši spiesti pamest savas mājas. Tāpat, lielam skaitam Jemenas iedzīvotāju trūkst pārtikas un piekļuves dzeramajam ūdenim, kā arī daudzi ir spiesti dzīvot neadekvātos apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!