Foto: EPA/Scanpix/LETA
Itālija svētdien atļāva izkāpt krastā 137 migrantiem, kurus pagājušajā nedēļā izglāba tās krasta apsardzes kuģis "Diciotti". Šāda atļauja dota pēc tam, kad daļu šo migrantu apņēmās uzņemt Albānija un Īrija.

"Diciotti" 16. augustā izglāba apmēram 180 migrantus Vidusjūrā Maltas meklēšanas un glābšanas zonā, un starp Itāliju un Maltu izraisījās domstarpības par to, kurai valstij migranti būtu jāuzņem.

Pirmdien Itālija piekrita, ka "Diciotti" ierodas Katānijas ostā, taču Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni neļāva migrantiem izkāpt krastā, pieprasot, lai Eiropas Savienības (ES) līmenī tiktu atrasts risinājums, kuras valstis uzņems šos migrantus, kas galvenokārt ir no Eritrejas. Tomēr trešdien Itālijas varas iestādes atļāva izkāpt krastā 27 nepilngadīgajiem, kā arī saslimušajiem.

Briselē piektdien bez rezultātiem beidzās 12 ES dalībvalstu sarunas par to imigrantu sadali, kuri pa jūru ierodas Eiropā. Netika panākts pat tūlītējs risinājums uz "Diciotti " esošo migrantu sadalei.

Taču sestdienas vakarā ar Itālijas katoļu baznīcas starpniecību tika panākta vienošanās, ka 20 migrantus no "Diciotti"uzņems Albānija, kas nav ES dalībvalsts, vēl 20 uzņems Īrija, bet par apmēram 100 migrantiem parūpēsies katoļu baznīca. Pēc šīs vienošanās migrantiem svētdien tika atļauts izkāpt krastā.

Savukārt Sicīlijas prokuratūra paziņojusi, ka saistībā ar Salvīni atteikšanos "Diciotti" izglātajiem migrantiem izkāpt krastā sākusi pret viņu izmeklēšanu pēc kriminālkodeksa pantiem par nelikumīgu aizturēšanu un amata pilnvaru pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!