Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Pieaugot saspīlējumam Vašingtonas un Maskavas starpā, ASV karaflotē piektdien oficiāli atjaunota 2011. gadā likvidētā Aukstā kara laiku 2. flote.

Maijā karaflote paziņoja, ka atjauno 2. floti, kurai bija nozīmīga loma Aukstā kara laikā, veicot operācijas Atlantijas okeāna ziemeļos un atbalstot ASV spēkus Vidusjūras reģionā.

1950. gadā izveidotā flote tika likvidēta 2011. gadā, lai taupītu naudu, jo spriedze attiecībās ar Maskavu bija mazinājusies. Flotei bija viena no galvenajām lomām 1962. gada Kubas raķešu krīzē, kad tās kuģi izveidoja blokādi, lai neļautu padomju kuģiem sasniegt Kubu. Flote būs atbildīga par ASV jūras spēkiem gar ASV austrumu piekrasti un Ziemeļatlantijas reģionā.

"Šī ir Savienoto Valstu un ASV karaflotes dinamiska atbilde uz dinamisku drošības vidi," ceremonijā uz aviācijas bāzeskuģa "USS George H.W. Bush" pavēstīja ASV karaflotes operāciju vadītājs admirālis Džons Ričardsons. "2. flote būs mūsu šķēpa gals Atlantijai, saglabājot Amerikas pārākumu jūrā, kas vedīs uz mūsu drošības, mūsu ietekmes un mūsu labklājības saglabāšanu visā pasaulē."

Pēdējos mēnešos Krievijas lidmašīnas un kuģi vairākas reizes parādījušies Ziemeļatlantijā tuvu ASV NATO sabiedroto gaisa telpai un teritoriālajiem ūdeņiem. NATO amatpersonas pagājušā gada nogalē arī ziņoja, ka Krievijas zemūdenes Ziemeļatlantijā pārbauda zemūdens kabeļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!