Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainā šodien tiek atzīmēta valsts neatkarības diena, kuras ietvaros Kijevā norisinās militārā parāde. Šajā parādē soļoja arī ASV karavīri.

Parādē piedalījās 4500 karavīru, 250 militāro transporta līdzekļu un 18 vienības, kas sastāvēja no 300 ārvalstu karavīriem, raksta RFE/RL.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko savā uzrunā paziņoja, ka Ukraina "ir sarāvusi visas saites ar Krievijas impēriju un Padomju Savienību". Tāpat prezidents norādīja, ka Ukrainai saites būtu jāsarauj arī ar Krievijas Pareizticīgo baznīcu, ar kuras "svētību Krievija īsteno hibrīdkaru pret Ukrainu".

"Mūsu paaudzes galvenais mērķis ir padarīt mūsu neatkarību par neapgāžamu, padarīt Ukrainu par spēcīgu un varenu valsti bez iespējas, ka tā varētu atgriezties Krievijas ietekmes zonā," izteicās Porošenko.

Ukrainā ieradies arī ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons. Viņš paziņoja, ka ASV sankcijas pret Krieviju paliks spēkā, kamēr Maskava nemainīs savu uzvedību, vēsta aģentūra "Reuters". ASV ieviesa sankcijas pret Krieviju, tādējādi atbildot uz Maskavas iejaukšanos 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Ukraina pasludināja neatkarību no Padomju Savienības 1991. gada 24. augustā. Attiecības starp Kijevu un Maskavu ir īpaši pasliktinājušās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un atbalstīja prokremliskos separātistus militārajā konfliktā, kas tajā pašā gadā izcēlās un joprojām turpinās Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!