Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Serbijas paramilitārā grupējuma – četņiku līderis Bratislavs Zivkovičs aizturēts, balstoties uz aizdomām, ka viņš organizējis grupas, kuras karojušas prokremlisko separātistu pusē Ukrainā, raksta RFE/RL.

"Aizdomās turamais tiks aizturēts līdz 48 stundām. Viņa lietu nogādās prokuratūrā kopā ar kriminālajām apsūdzībām," atklāja Serbijas iekšlietu ministrija.

Ukrainas ģenerālprokurors izmeklē Zivkoviča un vēl sešu Serbijas pilsoņu dalību militārajos uzbrukumos pret valsts bruņotajiem spēkiem Doņeckas un Luhanskas reģionos. Četņiku līderis darbojās prokremlisko separātistu pusē arī 2014. gadā, kad notika Krimas okupācija.

2014. gadā Serbijas likumdošanā tika veiktas izmaiņas, kas paredzēja, ka serbu pilsoņu piedalīšanās ārvalstu konfliktos ir sodāma ar kriminālatbildību. Indivīds, kas piedalījies ārvalstu konfliktā kādas grupas sastāvā var saņemt no viena līdz astoņiem gadiem ilgu cietumsodu. Savukārt, indivīds, kurš organizējis kādas grupas iesaistīšanos ārvalstu konfliktā var saņemt divus līdz desmit gadus ilgu cietumsodu.

Dalību Ukrainas konfliktā serbu četņiki raksturojuši, kā savu "krievu brāļu aizstāvēšanu". Serbijas četņiku kustības prezidenta vietnieks Zorans Andrejičs portālam "Deutsche Welle" atklāja, ka serbu grupējumi, kas karo Ukrainā, ir pieredzējuši un savulaik piedalījušies arī militārajā konfliktā bijušajā Dienvidslāvijā.

2014. gadā serbu četņiki paziņoja, ka esot nogalinājuši 23 Ukrainas armijas karavīrus, raksta portāls "International Business Times". Savā paziņojumā sociālajos tīklos četņiku vadītājs Bratislavs Zivkovičs rakstīja, ka līdzās 23 nogalinātajiem Ukrainas armijas karavīriem, četņiki esot iznīcinājuši arī ievērojamu skaitu Ukrainas bruņumašīnu. Tāpat šajā paziņojumā Zivkovičs izteicās, ka "krievu pasaules ienaidnieki ir arī serbu ienaidnieki".

Zivkoviča atrašanos Krimā 2014. gadā apliecina arī viņa paša šajā laikā sniegta intervija medijam "Vice", kas uzņemta Ukrainai piederošajā pussalā:


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!