Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Augsta palestīniešu amatpersona trešdien noraidīja ASV prezidenta Donalda Trampa centienus panākt Izraēlas un palestīniešu miera līguma noslēgšanu, tos dēvējot par "ilūzijām".

Dienu iepriekš Tramps bija paziņojis, ka Izraēlai būs jāsamaksā zināma cena par viņa strīdīgo lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Trampa paziņojumi ir "turpinājums amerikāņu proizraēliskajai politikai un turpinājums ASV administrācijas ilūzijām", paziņojumā apliecināja Palestīnas atbrīvošanas organizācijas izpildkomitejas loceklis Ahmads Tamimi.

Otrdien runājot politiskā mītiņā ASV Rietumvirdžīnijas štatā, Tramps sacīja: "Sarunās Izraēlai būs jāmaksā augstāka cena, jo viņi ieguvuši kaut ko ļoti lielu."

Tā ir līdz šim skaidrākā Trampa norāde, ka viņš sagaida zināmu piekāpšanos no Izraēlas puses par to, ka viņš atzinis Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcēlis uz Jeruzalemi ASV vēstniecību.

Tramps uzsvēra, ka Jeruzaleme vairs nav sarunu darba kārtības jautājums, bet piebilda, ka palestīnieši "saņems kaut ko ļoti labu, jo nākamā ir viņu kārta".

Palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūtu par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu, bet izraēlieši apgalvo, ka pilsēta ir viņu "vienotā" galvaspilsēta. Starptautiskā sabiedrība Izraēlas veikto Austrumjeruzalemes aneksiju nav atzinusi.

Baltais nams joprojām strādā pie miera plāna, tiesa gan, nav zināms, kad tas tiks nodots atklātībai.

Palestīniešu vadība jau iepriekš uzsvērusi, ka ASV līdz ar lēmumu Jeruzalemes statusa jautājumā sevi diskvalificējušas no miera sarunām.

Trešdien ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons vizītes laikā Izraēlā sacīja, ka lēmums par Jeruzalemes statusu nav solis kārtībā "dots pret dotu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!