Foto: Sputnik/Scanpix
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien apliecināja, ka talibi ir apstiprinājuši ielūgumu uz nākamajā mēnesī gaidāmajām sarunām par iespējamo Afganistānas miera līgumu, vēsta ziņu aģentūra "AP".

Ministrs minēja, ka sarunas varētu noritēt 4. septembrī, un cer uz "produktīvām" sarunām. "Pirmā reakcija bija pozitīva, viņi plāno tikties," viņš minēja.

Lavrovs atkārtoti apstiprināja, ka Krievija kontaktējas ar talibiem ar mērķi nodrošināt drošību Krievijas pilsoņiem Afganistānā, kā arī iedrošināt dumpiniekus izbeigt karadarbību un uzsākt dialogu ar valdību.

Ministrs noraida Afganistānas valdības bažas, ka Krievija cer izmantot talibus, lai apkarotu "Daesh" grupējumu, kas Afganistānā ir realizējis vairākus postošus uzbrukumus pēdējo gadu laikā.

"Es pat hipotētiski nevaru iedomāties, kā Krievija varētu izmantot talibus, lai cīnītos pret "Daesh"," Lavrovs teica preses konferencē. "Mēs ar visiem pieejamajiem līdzekļiem cīnāmies pret "Daesh", mēs atbalstām Sīriju šajā cīņā, mēs palīdzam ekipēt Irānas armiju tā paša mērķa vārdā un mēs vēlamies redzēt kā Afganistānas pilsoņi tiek vaļā no "Daesh"," teica ministrs.

Ministrijā min, ka 4. septembrī plānotās sarunas iekļaus Krievijas, Afganistānas, Ķīnas, Pakistānas, Irānas un Indijas pārstāvjus, un ir domātas, lai "palīdzētu virzīties uz priekšu Afganistānas nacionālās samierināšanas procesam un nostiprinātu mieru valstī tik drīz, cik iespējams". Tiek minēts, ka arī citas valstis, piemēram, ASV, arī ir ielūgtas uz šīm sarunām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!