Foto: Shutterstock

Lietuvas sabiedrisko organizāciju aktīvisti kritizē Seima deputātu delegācijas plānus Ķīnas vizītes laikā apmeklēt Tibetas autonomo reģionu un tikties ar tā oficiālās vadības pārstāvjiem, norādot, ka pati politiķu viesošanās apliecinās atbalstu kārtībai, kādu Tibetā iedibinājusi Ķīna.

Tikmēr deputāti izteikušies, ka vizītes laikā izvirzīs jautājumus par vietējo iedzīvotāju stāvokli.

Komandējumā uz Ķīnu parlamenta valde nosūtījusi piecus deputātus, kas pārstāv starpparlamentāro sakaru grupu attiecībām ar Ķīnas Tautas Republiku. Turp viņi dosies kopīgā braucienā ar kolēģiem no Latvijas un Igaunijas. Līdztekus citiem pasākumiem viņiem paredzēts apmeklēt arī Tibetas autonomā reģiona galvaspilsētu Lhasu un tikties ar reģiona Tautas kongresa pastāvīgās komitejas priekšsēdētāju.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījis Lietuvas delegācijas vadītājs, Sociāldemokrātu darba frakcijas deputāts un ekspremjers Aļģirds Butkevičs, pēc jūnijā notikušās Tibetas budistu garīgā līdera Dalailamas vizītes Lietuvā šis brauciens ļaus parlamenta delegācijai iegūt vispusēju priekšstatu par situāciju reģionā.

"Ziniet, priekšstats vienmēr veidojas, ja ir informācija no dažādiem avotiem. Mums te, iespējams, ir viena informācija, tur dzirdēsim citu informāciju, un tad varēs izdarīt zināmus secinājumus, kāda tur patiesībā ir situācija," viņš piebildis. "Domāju, ka vakariņu laikā tiks skarts jautājums par Tibetas situāciju, jo nesen Lietuvā bija Dalailama un izteica noteiktas domas, ko esam fiksējuši."

Pēc Butkeviča teiktā, ar Tibetas vadības pārstāvi tiks runāts galvenokārt par divpusējām attiecībām, un Ķīnā paredzēto sarunu temati saskaņoti ar Ārlietu ministriju.

Tikmēr nevalstisko organizāciju pārstāvji uzskata, ka jau pati parlamentāriešu vizīte Tibetā vērtējama kā atbalsta apliecinājums Pekinas politikai.

Kā aģentūrai sacījis nodibinājuma "Tibeto namai" ("Tibetas mājas") direktors Vītis Vidūns, Seima deputātu vizīte Tibetā "raisa nožēlu".

"Tikšanās ar okupētas teritorijas administrāciju uzskatāma par acīmredzamu atbalstu Ķīnas komunistiskā režīma politikai šai reģionā," viņš uzsvēris. "Tai nevajadzētu notikt - ja nu vienīgi šīs vizītes laikā mūsu Seima deputāti izvirzītu jautājumus par Tibetas statusa maiņu vai kaut ko līdzīgu, bet man grūti iztēloties, ka šis delegācijas sastāvs to spētu izdarīt."

"Bēdīgi un nožēlojami, ka tas notiek. (..) Mūsu politiķi taču nebrauc uz okupēto Krimu," piebildis Vidūns.

Lietuvas Seimā izveidotās tibetiešu atbalsta grupas pārstāve, Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu frakcijas deputāte Monika Navickiene aicinājusi parlamenta delegācijas locekļus izmantot izdevību uzdot kritiskus jautājumus.

"Ja tiks runāts vienīgi par to, cik viss ir labi, tad es nesaskatu nekādu lielu jēgu vai pievienoto vērtību," izteikusies politiķe.

Lietuvas un Ķīnas attiecībās dominē galvenokārt ekonomikas jautājumi, kas saistīti ar Pekinas ieinteresētību atjaunot vēsturiskos tirdzniecības ceļus Viduseiropā un Austrumeiropā. Ķīna vēlas investēt reģiona infrastruktūrā, bet daļā valstu, tai skaitā Lietuvā, jūtamas bažas, ka komunistiskās Ķīnas investīcijas var sekmēt nevēlamu Pekinas ietekmi uz iekšpolitiku.

Baltijas valstu parlamentu deputāti dosies vizītē uz Ķīnu no 23. līdz 30. augustam, brauciena laikā plānojot apmeklēt arī Tibetas autonomā reģiona galvaspilsētu Lhasu. Parlamentāriešu vizītes mērķis ir sekmēt politisko un ekonomisko dialogu ar Ķīnu, tostarp pārrunāt sadarbības padziļināšanas iespējas tādās jomās kā tranzīts un loģistika, tirdzniecība un investīcijas, tūrisms, izglītība un zinātne.

Latvijas delegāciju vadīs Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Ķīnas parlamentu vadītājs Sergejs Potapkins ("Saskaņa"), un vizītē līdz ar viņu dosies arī grupas deputāti Guntis Kalniņš (ZZS), Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) un Renārs Putniņš ("Vienotība").

Lietuva oficiāli atzīst Tibetu par Ķīnas daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!