Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ieslodzījumā ASV esošais Meksikas narkobarons Žakvīns Gusmans, pazīstams ar iesauku "El Chapo" jeb "Īsais", beidzot esot savācis komandu savai aizstāvībai tiesas procesā, kuram jāsākas jau 5. novembrī. Par komandas noslēdzošo dalībnieku kļuvis Džefrijs Liktmens, kurš slavu ieguva, savulaik no cietuma palīdzot izvairīties Ņujorkas mafijas klana "Gambino" līderim Džonam Andželo John Angelo Gotti.

Meksikāņu karteļa "Sinaloa" bosa pārstāvji Liktmenu uzrunājuši jau agrāk. Viņš arī iepriekš ticies ar pašu "El Chapo", tomēr mafiozo aizstāvju komandai līdz šim nebija pievienojies, jo abas puses nevarējušas vienoties par slavenā advokāta atalgošanas veidu. Sarežģījumus radījusi prokuratūras norāde, ka tā varētu konfiscēt jebkādu no karteļa nākušu naudu, pat ja tie ir maksājumi advokatūrai.

"El Chapo" tiek uzskatīts par miljardieri, tomēr pirmos apcietinājumā pavadītos mēnešus viņa aizstāvību veidojuši valsts piešķirti advokāti kurus apmaksājusi valsts. Vēlāk viņa aizstāvību uzņēmās divi pazīstami kriminālo aprindu pārstāvju aizstāvji Eduardo Balarezo un Viljams Purpura. Savukārt šo pirmdien komandai oficiāli pievienojās arī Liktmans, formāli paziņojot, ka pārstāvēs Gusmanu Bruklinas Federālajā tiesā. "[Vienošanās] prasīja laiku. Tā nav vienkārša situācija, ņemot vērā viņa [Gusmana] atrašanos visierobežojošākajos apstākļos ASV vēsturē," paziņoja advokāts.

Viņš gan atteicās atklāt, kā tieši mafiozo viņam maksās par sniegtajiem pakalpojumiem, tomēr norādīja, ka vismaz viens maksājums ir veikts. Lai gan Liktmans žurnālistiem skaidrojis, ka "šoreiz viss ir izdarīts pareizi", advokāts nevarēja apgalvot, ka prokuratūra arī šo maksājumu nevarētu konfiscēt.

Par narkotiku tirdzniecību, naudas atmazgāšanu un kukuļošanu apsūdzētajam Gusmanam viņa vainas pierādīšanas gadījumā draud mūža ieslodzījums. Līdz arestam ASV Valsts kase viņu uzskatīja par "pasaulē ietekmīgāko narkotiku tirgotāju". "Sinaloa kartelis ASV ievedis miljardiem dolāru vērtu kokaīnu, marihuānu un metamfetamīnu. Prokuratūra jau patlaban tiesai esot iesniegusi dokumentus aptuveni 329 000 lapaspušu apmērā, kā arī simtiem tūkstošus ierakstītu sarunu, ko plāno izmantot pret slaveno mafiozo.

Foto: AP/Scanpix/LETA
"El Chapo" advokāts Džefrijs Liktmens

Paredzams, ka pret "El Chapo" varētu liecināt arī bijušie Kolumbijas narkobaroni, kā arī Gusmana vadītā karteļa "Sinaloa" bijušie locekļi, tādējādi iegūstot apžēlošanu un apsūdzību atcelšanu pret sevi. Izskanējis, ka līdz šim prokuratūrai lielākās galvassāpes sagādājot tieši uzdevums tiesā lieciniekus nogādāt dzīvus.

Gaidot tiesu Gusmans atrodas Manhetenā, Ņujorkā īpaši stingri apsargātā ieslodzījuma vietā, kuru sarunvalodā mēdz dēvēt par "Mazo Gvantanamo". Šajā vietā meksikāņu narkobaronu ļauts apmeklēt tikai viņa septiņu gadus vecajām dvīņumeitām un advokātiem, lai apgrūtinātu viņa saziņu ar karteli. Februārī gan "El Chapo" advokāti izplatīja mafiozo vēstuli, kurā viņš sūdzējās par ieslodzījuma vietas apstākļiem, kā arī mudināja savu ģimeni maksāt aizstāvjiem.

Pirmoreiz Gusmanu varasiestādēm izdevās aizturēt Gvatemalā jau 1993. gadā. Viņu izdeva Meksikai, kur narkobaronam piesprieda divdesmit gadu cietumsodu par slepkavību un narkotiku kontrabandu.

Pirmoreiz viņš izbēga no cietuma 2001. gadā, paslēpjoties veļas ratiņos. 2014. gadā Gusmanu notvēra viņa dzimtajā Sinaloa štatā ar ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes palīdzību. Otrreiz cietumā viņš pavadīja tikai 17 mēnešus un no paaugstinātas drošības cietuma atkal izbēga, izmantojot 1,5 kilometru garu tuneli (video).

Pēc viņa pēdējās aizturēšanas 2016. gada 8. janvārī tiek ziņots par vardarbības pieaugumu Sinaloa štatā, gan citiem karteļiem cenšoties pārņemt Gusmana nelegālo rūpalu, gan atsevišķiem "Sinaloa" klana spārniem dalot ietekmi savā starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!