Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV tehnoloģiju kompānija "Micorsoft" paziņojusi, ka tai izdevies atklāt Krievijas mēģinājums veikt kiberuzbrukumus, lai ietekmētu gaidāmās ASV vidustermiņa vēlēšanas šī gada novembrī, raksta CNBC.

Kompānija ziņoja, ka hakeru grupa, kas piesaistīta Kremlim, izveidoja viltus interneta vietnes, cenšoties atdarināt divas konservatīvas domnīcas - "Hudson Institute" un "International Republican Institute". Vēl trīs viltus interneta vietnes izveidotas, lai radītu iespaidu, ka tām ir saistība ar ASV Senātu.

Kiberuzbrukumu mēģinājumi līdzinās tiem, kurus Krievija veica pirms 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanām. Kā norāda ASV izlūkdienesti, toreiz kiberuzbrukumus īstenoja, lai panāktu, ka prezidenta amatu iegūst Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps.

"Microsoft" prezidents Breds Smits norādīja, ka atklātie kiberubrukumu mēģinājumi nav bijuši saistīti ar vēlmi palīdzēt kādai konkrētai partijai, bet gan lai "grautu demokrātiju". Tāpat Smits izteicās, ka šobrīd "Microsoft" rīcībā nav informācijas par to vai hakeriem izdevies pārliecināt kādu interneta lietotāju atvērt viltus vietnes. Atverot šīs vietnes, lietotājam nezinot, datorā var tikt lejupielādēta un uzstādīta programmatūra, kas ievāc jeb zog datus vai slepeni izmanto datoru citiem mērķiem.

"Microsoft" Krievijas hakeru grupu, kas veikusi uzbrukumus dēvē par "Strontium", citi to sauc par "Fancy Bear" vai "APT28". ASV īpašais prokurors Roberts Millers apsūdzējis hakeru grupu par tās saistību ar Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galveno izlūkošanas pārvaldi (GRU). Tāpat Millers grupu apsūdzējis pat kiberuzbrukumu īstenošanu, kas bija vērsti pret Demokrātu partijas Nacionālo Komiteju un Hilarijas Klintones kampaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!