Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kalifornijas ugunsgrēkus šogad vēl varētu pastiprināt tā dēvētie "Sātana vēji", atsaucoties uz ASV Nacionālo okeānu un atmosfēras pārvaldi (NOAA), ziņo "Vice".

Ugunsdzēsēji un glābēji līdz šim cīnījušies jau ar vairāk nekā 100 atsevišķiem liela mēroga ugunsgrēkiem dažādos ASV rietumu štatos, no kuriem vairums bijis tieši Kalifornijā. Ņemot vērā, ka jūlijā vidējā temperatūra reģionā sasniegusi 27 grādus pēc Celsija, un veģetācija ir izkaltusi, ugunsgrēku izcelšanās iespējamība ar katru dienu tikai aug.

Klimatiskie apstākļi varētu veicināt ātru, izteikti karstu un sausu gaisa plūsmu jeb tā saukto "Sātana vēju" rašanos. Pērn rudenī "Sātana vēji" bija iemesls štata vērienīgāko ugunsgrēku izplatībai Sonomas un citos kauntijos. Paredzams, ka ugunsgrēku draudi mazināsies vien oktobrī.

Ikgadēji Kalifornijā aktīvākā ugunsgrēku sezona ilgst no jūlija līdz augustam. Šogad tajos gājuši bojā astoņi cilvēki un nodegušas simtiem māju. Desmitiem ugunsgrēku izcēlušies arī Aļaskas, Montānas, Arizonas, Aidaho un Vašingtonas štatos. NOAA norāda, ka ugunsgrēku skaits un izplatība pēdējās dažās desmitgadēs ievērojam pieaugusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!