Centrālāfrikas Republikas (CĀR) prezidents Fostens Arkanža Tuaderi uz valsts 58. neatkarības gadadienas svinībām ieradies eiropeiskas izcelsmes apsargu pavadībā, kuri, domājams, saistīti ar Pēterburgas uzņēmēju Jevgēniju Prigožinu jeb "Putina pavāru", ziņo portāls "The Bell".

Vairāki baltādainie apsargi ar "Sewa Security Services" uzšuvēm uz formastērpiem redzami ANO misijas CĀR "Flickr" kontā publicētajos attēlos. Kompānija "Sewa Security Services" tiek saistīta ar Jevgēnija Prigožina biznesu, norāda "The Bell".

Francijas un Āfrikas mediji jau iepriekš ir ziņojuši, ka CĀR prezidentu apsargā Krievijas instruktori un militārie speciālisti. Franču "L'Obs", atsaucoties uz kādu diplomātisko avotu, vēstīja, ka "Sewa Security Services" ir saistīta ar firmu "Lobaye Invest", ko vada kāds Jevgēnijs Hodotovs.

Cilvēks ar tādu pašu vārdu un uzvārdu vada arī Prigožina drošības dienestu un agrāk strādājis Krievijas Iekšlietu ministrijas Ziemeļrietumu apgabala pārvaldē, skaidro medijs.

Jau ziņots, ka "Lobaye Invest" nodarbojoties ar zelta raktuvju sagatavošanu CĀR. Nepieciešamā aprīkojuma pārvadāšanu un apsardzi nodrošinot Krievijas neoficiālā privātā militārā kompānija "Vagner", par kuras finansētāju uzskata Prigožinu.

Paša Prigožina preses dienests pēc dažādām publikācijām medijos paziņoja, ka Putina loka uzņēmējam neesot nekādu militāru vai pilsonisku projektu Centrālāfrikā, tostarp arī zelta ieguves jomā.

Krievijas un ārvalstu mediji jau daudz pētījuši tā saukto oficiāli nekur nereģistrēto militāro kompāniju "Vagner", kas cieši saistīta ar Kremli un kuras algotņi karojuši gan Ukrainas austrumos, gan Sīrijā.

Žurnālistu nāve: medijs noraida laupīšanas versiju

Krievijas algotņu iespējamā darbība CĀR īpašā mediju uzmanības lokā nonāca jūlija beigās, kad šajā Āfrikas valstī tika nogalināti trīs krievu žurnālisti, kuri tur bija ieradušies uzņemt dokumentālo filmu par "Vagner" darbību.

Žurnālistu nāves apstākļi CĀR nav pilnībā skaidri. Viena no versijām ir, ka žurnālisti nogalināti laupīšanas nolūkos, bet viņu automašīna apšaudīta no slēpņa. Nogalinātie žurnālisti atrasti bez naudas un aparatūras, paziņoja CĀR varasiestādes.

Saskaņā ar citu versiju automašīna mērķtiecīgi apturēta, žurnālisti izvesti ārā, nopratināti un nošauti. Nav skaidrs, kā ir izdzīvojis vietējais šoferis, kurš veda žurnālistus.

Taču kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska medijs "MBX Media", kura uzdevumā dzīvību zaudējušais žurnālists Orhans Džemals, operators Kirils Radčenko un režisors Aleksandrs Rastorgujevs devās uz CĀR, ceturtdien noraidīja versijas par laupīšanu iespējamību.

Saskaņā ar žurnālistu izpētīto, slepkavas zinājuši, ka žurnālisti ir mainījuši sākotnējo maršrutu, un vairākas stundas slēpnī gaidījuši viņu ierašanos. Turklāt uzbrucēji no auto neesot savākuši dažas lietas, kas tiek uzskatītās par vērtīgām nabadzīgajā CĀR, piemēram, trīs kannas ar benzīnu.

Savukārt īsi pirms uzbrukuma gar žurnālistu auto nobraukusi automašīna ar trīs bruņotiem baltādainiem cilvēkiem un diviem centrālafrikāņiem. Šo cilvēku saistība ar slepkavību nav zināma, taču stundu pēc uzbrukuma tas pats auto devies pretējā virzienā.

"MBX Media" avoti apgalvo, ka ar slepkavību varētu būt saistīti ar CĀR valdību saistītie krievu algotņi. Šai versijai žurnālistiem gan vēl nav izdevies gūt neapstrīdamus pierādījumus.

CĀR valdība, domājams, apzināti izplata versiju, ka žurnālistu grupai uzbrukuši laupītāji, pieļauj "MBX Media". Šādu notikušā skaidrojumu, atsaucoties uz CĀR prezidenta drošības dienesta koordinatoru Valēriju Zaharovu, publicēja arī ar Prigožinu saistītā ziņu vietne "Federālā ziņu aģentūra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!