Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps anulējis bijušajam Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktoram Džonam Brenanam pielaidi valsts noslēpumiem, trešdien paziņojis Baltais nams.

"Vēsturiski bijušajiem izlūkdienestu un tiesībsargājošo iestāžu aģentūru vadītājiem ir atļauts saglabāt piekļuvi slepenai informācijai (..), lai viņi var konsultēties ar saviem pēctečiem amatā," norādīts Trampa paziņojumā, kurā teikts, ka pašreiz jebkurus potenciālos ieguvumus no šādām konsultācijām atsver risks, ko rada Brenana "ekscentriskā rīcība un uzvedība".

Pēc jūlijā notikušā Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina samita Brenans, kurš vadīja CIP Baraka Obamas prezidentūras laikā, salīdzināja Trampa rīcību ar valsts nodevību.

Tramps paziņoja, ka apsver drošības pielaides anulēšanu arī bijušajam ASV nacionālās izlūkošanas direktoram Džeimsam Kleperam, bijušajam Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) direktoram Džeimsam Komijam, bijušajam CIP direktoram Maiklam Haidenam un bijušajai ASV ģenerālprokurora pienākumu izpildītājai Salijai Jeitsai, kā arī bijušajai Obamas padomniecei nacionālās drošības jautājumos Sjūzenai Raisai.

Brenans, reaģējot uz Trampa lēmumu atņemt viņam pielaidi valsts noslēpumam, tviterī ierakstīja, ka "šī rīcība ir daļa no Trampa kunga plašākiem centieniem apspiest vārda brīvību un sodīt kritiķus. Tam būtu nopietni jāsatrauc visus amerikāņus, tostarp izlūkošanas profesionāļus, jo runa ir par izteikšanās cenu".

"Mani principi ir daudz vairāk vērti nekā pielaides, Es nerimšos," piebilda bijušais CIP direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!