Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa parakstītais aizsardzības budžeta likums kopumā pastiprina ASV militāro klātbūtni un savaldīšanas potenciālu Eiropā, norādījis Igaunijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Rolands Murofs.

Likumā par 2019.gada aizsardzības izdevumiem 716 miljardu dolāru (629 miljardu eiro) apmērā cita starpā paredzēts 6,3 miljardu dolāru finansējums savaldīšanas iniciatīvām Eiropā, kurās ietverts arī ASV likumdevēju ieteikums nomainīt NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijas mandātu ar gaisa telpas aizsardzības mandātu, un Igaunijā paredzēts investēt 15,7 miljonus dolāru speciālo uzdevumu spēku treniņu un operāciju centru izveidē. Tas viss liecina par noturīgu ASV klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā un vērīgāku sekošanu norisēm Baltijas jūras reģionā.

"Pāreja no Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas uz gaisa telpas aizsardzību Igaunijai ir svarīga. Gaisa telpas aizsardzība būtībā ir daudzslāņaināka, tā ietver labi darbojošos agrīnās brīdināšanas sistēmu, labāku novērošanas potenciālu un pretgaisa aizsardzības bruņojuma sistēmas, kā arī kvalificētu personālu, kas spēj veikt pretgaisa aizsardzības operācijas, ko pašreizējā patrulēšanas misija nenodrošina," uzsvēris Murofs.

Vienlaikus Aizsardzības ministrijas pārstāvis atzinis, ka pārejai uz gaisa telpas aizsardzību nepieciešams visu NATO dalībvalstu vienprātīgs lēmums. "Šobrīd mēs varam runāt par ASV Kongresa vēlmi izpētīt iespējas, bet ne par precīziem termiņiem," viņš norādījis.

Komentējot ieceri Igaunijā izveidot speciālo uzdevumu spēku treniņu un operāciju centrus, Murofs norādījis, ka šā plāna detaļas nav paredzēts publiskot.

"Igauniju un ASV vieno ļoti intensīva aizsardzības sadarbība, kas aptver arī speciālo uzdevumu spēkus. Mūsu īpašo uzdevumu vienības kopā dienējušas Afganistānā un Ukrainā, un šī sadarbība turpinās arī Igaunijā. Plānotie infrastruktūras projekti paredz straujāk nekā līdz šim attīstīt mācību rīkošanas iespējas. Detalizēta informācija par aktivitātēm, kas saistītas ar speciālo operāciju spēkiem, nav paredzēta atklātībai," viņš piebildis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!