Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānas islāmistu grupējums "Taliban" paziņojis, ka vairs negarantēs drošu pārvietošanos starptautiskās palīdzības organizācijas Sarkanais Krusts darbiniekiem, apsūdzot organizāciju solījumu nepildīšanā par palīdzības sniegšanu Kabulā ieslodzītajiem kaujiniekiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (ICRC) seko līdzi apstākļiem ieslodzījuma vietās un sniedz medicīnisko palīdzību. Taču organizācija samazināja savu klātbūtni valstī pēc tam, kad pērn uzbrukumā tika nogalināti septiņi Sarkanā Krusta darbinieki.

Organizācija pēc "Taliban" paziņojuma ir kontaktā ar kaujiniekiem un cer rast risinājumu, lai humānās palīdzības sniegšana valstī varētu turpināties, paziņoja ICRC pārstāve Andrea Katla Petra.

ICRC uzsver, ka sniedz humāno palīdzību visām karadarbībā cietušajām pusēm, neiestājoties par kādu konkrētu frakciju. Organizācija darbojas arī "Taliban" kontrolētajos reģionos, kur tai dotas drošības garantija un tiesības repatriēt abu pušu kritušos. ICRC "Taliban" kaujiniekiem ir sniegusi arī pirmās palīdzības apmācību.

"Taliban" savā paziņojumā norāda, ka daudzu cietumā Kabulā ieslodzīto grupējuma biedru veselības stāvoklis ir ļoti slikts un ka ICRC ir jāatbild par to, kas ar viņiem var notikt. Simtiem ieslodzīto kaujinieku ir iesaistījušies badastreikā, pieprasot labākus apstākļus cietumā.

ICRC paziņoja, ka organizācija neiesaistīsies sarunās starp cietumniekiem un varasiestādēm.

ICRC Afganistānā darbojas 30 gadus un tai valstī bija vairāk nekā 1000 darbinieku. Pērn oktobrī Sarkanais Krusts pieņēma smagu lēmumu samazināt savu klātbūtni Afganistānā. Tika slēgti divi biroji, bet operāciju skaits samazināts par trešdaļu.

Tas tika darīts, lai aizsargātu darbiniekus pēc tam, kad Džouzdžānas provincē, domājams, "Daesh" uzbrucējs, nošāva sešus darbiniekus. Savukārt Mazārešarīfā kāds pacients nogalināja Sarkanā Krusta fizioterapeitu.

Pēdējos gados, pastiprinoties "Taliban" un "Daesh" uzbrukumiem, Afganistānā darbību samazinājušas vairākas palīdzības organizācijas.

"Taliban" paziņojums izskan laikā, kad kaujinieki realizē vairākus asiņainus uzbrukumus visā valstī.

Trešdien 44 afgāņu policisti un karavīri ziemeļos nogalināti militārajā postenī Balhas provincē. Savukārt dienvidos uzbrukumā Zābolas provincē nogalināti vismaz septiņi karavīri. Bumbas sprādzienā tur nogalināti arī trīs civiliedzīvotāji.

Savukārt stratēģiski nozīmīgajā Gaznī pilsētā, kur kaujas turpinājās kopš pagājušās nedēļas, "Taliban" kaujinieki ir atkāpušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!