Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zviedrijā pirmdienas vakarā un naktī uz otrdienu vairākās pilsētās aizdedzinātas līdz 80 automašīnām, otrdien pavēstīja policija. Pastāv aizdomas, ka dažas nedēļas pirms vispārējām vēlēšanām auto dedzināšana ir koordinēts uzbrukums.

Vairums automašīnu cietušas 20 vietās Zviedrijas otrā lielākajā pilsētā Gēteborgā. Policija aizturējusi divus 16 līdz 21 gadu vecus aizdomās turamos. Liesmās neviens cilvēks nav cietis.

"Mēs nekad agrāk to nebijām pieredzējuši, ka tiek aizdedzināts tik daudz automašīnu," sacīja Zviedrijas rietumdaļas policijas pārstāvis sakariem ar presi Hanss Lipenss. Auto dedzināšana izraisījusi sašutumu Zviedrijas politiķos, kas patlaban veic aktīvu aģitāciju pirms 9.septembra vēlēšanām.

"Esmu sašutis. Mans jautājums [vainīgajiem] ir šāds - ko, ellē, jūs darāt," otrdien Zviedrijas Radio sacīja premjerministrs Stēfans Levēns. "Jūs nodarāt postu sev, saviem vecākiem, savai apkaimei," sacīja premjers, piebilstot, ka auto dedzināšana "izskatās ļoti koordinēta, gluži kā militāra operācija".

Pērn Zviedrijā tīši tika aizdedzināti 1457 auto, bet 2016.gadā - 1641, liecina oficiālās aplēses. "Zviedrija to ir piecietusi pārāk ilgi. Tam ir jābeidzas tagad," uzsvēra konservatīvās opozīcijas Mēreno partijas līderis Ulfs Kristersons.

Gēteborgas policija un ugunsdzēsēji pirmo izsaukumu par aizdedzinātu automašīnu saņēma pēc plkst.21 (plkst.23 pēc Latvijas laika). Pēc tam par līdzīgiem incidentiem tika ziņots arī Trolhetanā, Līsešīlā un Falkenberjā.

"Mēs esam bijuši uz aptuveni 20 vietām Gēteborgā. Galvenokārt aizdedzināti transporta līdzekļi - vieglie automobiļi, kravas automašīnas, autofurgoni, bet aizdedzināta arī atkritumu izgāztuve," Zviedrijas ziņu aģentūrai TT īsi pēc pusnakts atklāja ārkārtas dienestu vadības telpas darbinieks.

Zviedrijas mediji ziņo, ka Gēteborgā, aizdedzinot automašīnas, redzētas aptuveni desmit cilvēku lielas jauniešu grupas.

Savukārt Trolhetanā, kas atrodas 70 kilometrus no Gēteborgas, dedzināšanās bijusi iesaistīta liela cilvēku grupa, ziņoja TT. Pilsētā aizdedzinātas sešas automašīnas un jaunieši apmētājuši policistus ar akmeņiem.

"Mēs no pieredzes zinām, ka šāda veida ugunsgrēki biežāk notiek nedēļu pirms skolas sākuma," TT sacīja policijas preses pārstāvis.

Gēteborgas policija pieļauj, ka automašīnu dedzināšana tikusi koordinēta sociālajos tīklos, bet tas vēl nav pierādīts. Vairākas automašīnas aizdedzinātas arī Malmē un Helsingborjā.

Aptuveni desmit automašīnas naktī uz otrdienu aizdedzinātas arī Stokholmā, Upsalā un Okešberjā, vēsta laikraksts "Expressen". Par citām nekārtībām vai vardarbību šajos rajonos netiek ziņots.

Pērn februārī divas dienas pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps publiski bija izteicies, saistot Zviedrijas noziedzību ar imigrāciju, izraisījās nekārtības Stokholmas Rinkebijas rajonā, kur daudz iedzīvotāju ir imigranti.

Vairāki desmiti jauniešu iesaistījās sadursmēs ar policiju pēc tam, kad likumsargi bija aizturējuši kādu cilvēku, kas tika turēts aizdomās par narkotiku tirdzniecību. Nekārtību dalībnieki policiju apmētāja ar akmeņiem, dedzināja automašīnas un izlaupīja veikalus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!