Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans saistībā ar diplomātisko krīzi, kas Ankaras un Vašingtonas attiecībās izraisījusies Turcijā apcietinātā amerikāņu protestantu mācītāja Endrū Bransona, tam sekojušo sankciju un Turcijas valūtas krīzes dēļ, pirmdien pārmeta ASV, ka tās grib Turcijai iedurt mugurā.

"No vienas puses, jūs uzvedaties kā stratēģiskais partneris, bet no otras, jūs šaujat sava stratēģiskā partnera kājā," konferencē Ankarā sacīja Erdogans. "Mēs esam kopā NATO, un jūs gribat iedurt savam stratēģiskajam partnerim mugurā. Vai šādas lietas ir pieņemamas," viņš vaicāja.

Turcijas un ASV starpā, kas ir NATO sabiedrotās, izraisījušies asi strīdi virknē jautājumu, sākot no Bransona apcietināšanas līdz Sīrijas karam.

Strīda dēļ smagi cietusi Turcijas valūta, kas kopš piektdienas atrodas "brīvā kritienā".

Turcija atrodas "ekonomiskā aplenkuma" situācijā, sacīja Erdogans, norādot, ka valūtas krīze esot "uzbrukums pret mūsu valsti".

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka ir dubultojis muitas tarifus Turcijas tērauda un alumīnija importam.

Tomēr Erdogans mudina turkus neuztraukties. "Nav tā, ka mēs slīktu un ar mums būtu cauri. Turcijas tautsaimniecības dinamika ir stingra, spēcīga un pamatīga, un tā tas turpināsies."

Viņš vainoja sociālos medijus "ekonomiskajā terorā", kā arī solīja, ka tiesu vara spers vajadzīgos soļus, lai vērstos pret spekulantiem.

Iekšlietu ministrija sākusi izmeklēšanu 346 sociālo mediju profilu lietā par "provokatīvu dalīšanos ar materiāliem sociālajos medijos", vēsta ziņu aģentūra "Anadolu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!