Foto: Publicitātes foto

Franču policija vasaras kāpšanas sezonas laikā apturējusi "pārdrošu" Latvijas kāpēju grupu, kura Eiropas augstākajā virsotnē gribējusi uznest 10 metrus augstu mastu ar Latvijas karogu, pirmdien vēsta portāls "The Times".

Franču žandarmi sestdien rīkojušies Sanžervē ciema mēra rīkojumā, kurš ekspedīciju nosaucis par pārdrošu un neapdomīgu. Alpīnisti vēlējušies mastu ar karogu pacelt Monblāna virsotnē, lai atzīmētu gaidāmo Latvijas simtgadi.

"Delfi" jau vēstīja, ka par nodomu augustā pacelt Monblānā mastu ar Latvijas karogu un uzstādīt Ginesa rekordu maijā paziņoja iniciatīvas grupa.

Kalnu policija likusi grupai mastu atstāt un tālāk uz virsotni doties bez tā. Mastu viņi varēs atgūt, kad dosies mājup, raksta franču portāls "France Bleu".

Grupai mastu bija izdevies uznest līdz nometnei 3137 metru augstumā, taču tur viesu nama saimniece ziņojusi policijai, skaidrots akcijas "Monblāns 2018" "Facebook" lapā. Pēc stundas ar helikopteru ieradušies žandarmi, kuri aizlieguši mastu ar karogu nest tālāk uz virsotni.

"Grupas vadītājs Aldis ir pārliecināts, ka Šamonī mēs noteikti atgriezīsimies vēlreiz un darbiņu paveiksim līdz galam. Taču šobrīd komanda turpina ceļu uz virsotni, lai paceltu tajā Latvijas karogu," teikts "Facebook" ierakstā.

Policijas aktivitātes notiek laikā, kad Monblāna pakājēs kūrortpilsētas Šamonī varasiestādes cenšas novērst slikti sagatavotu kāpēju grupu došanos uz 4810 metrus augsto virsotni.

Piektdien uz Monblāna nogāzes atrasti miruši trīs itāļu alpīnisti, kopējo šogad tur bojāgājušo skaitu palielinot līdz 15. Pērn bojā gājuši 14 Monblāna iekarotāji.

Ik gadu virsotni mēģina sasniegt ap 300 cilvēku. Šī sezona ir atzīta par īpaši bīstamu, jo karstuma dēļ uz kāpšanas ceļiem krīt ledus un akmeņi. Pagājušajā nedēļā varasiestādes aicināja kalnos kāpējus atlikt savas ekspedīcijas, taču daudzi šo brīdinājumu ignorē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!