Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV vēstnieks Lielbritānijā Vudijs Džonsons aicinājis Apvienoto Karalisti neatbalstīt Irānas kodollīgumu, raksta aģentūra "Reuters".

Šī gada maijā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par Savienoto Valstu izstāšanos no Irānas kodollīguma. Līgums paredzēja, ka apmaiņā pret sankciju atcelšanu, Irāna būtiski ierobežos savu kodolprogrammu. Tramps šo vienošanos asi kritizēja un viņa lēmums izstāties no tās nebija pārsteidzošs.

Tomēr pārējās līguma dalībvalstis, tostarp, ASV sabiedrotās – Francija, Lielbritānija un Vācija – vēlējās, lai Tramps nepārtrauc ASV dalību līguma ietvaros. Kopš maija šīs Eiropas valstis ir centušās atrast veidus, kā saglabāt vienošanos. ASV vēstnieks Vudijs Džonsons kritizēja Irānu par tās "ļaunajām" darbībām un teica, ka tai būtu vairāk jāpievēršas savas ekonomikas attīstīšanai.

"Amerika palielina spiedienu pret Irānu un mēs vēlamies, lai Lielbritānija ir ar mums," norādīja vēstnieks. "Ir laiks aiziet no kļūdainās 2015. gada vienošanās. Mēs vēlamies, lai Lielbritānija izmanto savu diplomātisko varu un ietekmi un pievienotos mums laikā, kad mēs cenšamies izstrādāt patiesi visaptverošu vienošanos," atklāja Džonsons.

Irānas prezidents Hasans Ruhani ir izteicies, ka Trampa lēmums izstāties no kodollīguma bija pretlikumīgs un ka Irāna negrasās padoties ASV spiedienam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!