Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien asi atbildēja uz, viņaprāt, draudiem no ASV puses apcietinātā amerikāņu mācītāja lietā, kas saasinājusi attiecības šo abu NATO sabiedroto starpā.

"Ir aplami uzdrīkstēties spiest Turciju uz ceļiem ar draudiem mācītāja dēļ," uzrunājot demonstrantus Melnās jūras piekrastes pilsētā Injē, sacīja Erdogans. "Es atkal vēršos pie viņiem Amerikā. Kaunieties, kaunieties! Jūs maināt savu stratēģisko NATO partneri pret priesteri."

Erdogans arī mudināja turkus nekrist panikā valūtas krīzes dēļ. "Viņiem ir dolārs, mums ir Allāhs," sacīja prezidents. Viņš arī ieteica turkiem izrādīt solidaritāti un apmainīt zeltu un ārvalstu valūtu pret Turcijas liru, šādi izvēršot "neatkarības karu" pret Ameriku.

Komentārā, kas sestdien publicēts laikrakstā "The New York Times", Erdogans brīdināja Vašingtonu, lai tā neapdraud attiecības ar Ankaru. Viņa valsts var sākt meklēt "jaunus draugus un sabiedrotos", norādīja prezidents.

"Līdz nav par vēlu, Vašingtonai ir jāatmet maldīgais pieņēmums, ka mūsu attiecības var būt asimetriskas, un jāatskārst, ka Turcijai ir alternatīvas," norādīja Erdogans. Uzrunā piektdien Erdogans mudināja turkus nesatraukties valūtas svārstību dēļ. Viņš arī norādīja, ka Turcijai ir alternatīvas "no Irānas līdz Krievijai, Ķīnai un dažām Eiropas valstīm ".

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka divkāršojis muitas tarifus tērauda un alumīnija importam no Turcijas, tādējādi padziļinot krīzi Vašingtonas un Ankaras attiecībās.

"Esmu tikko apstiprinājis tarifu dubultošanu tēraudam un alumīnijam no Turcijas laikā, kad tās valūta - Turcijas lira - strauji slīd uz leju attiecībā pret mūsu ļoti stipro dolāru!" tviterī ierakstījis Tramps. Pēc šī Trampa tvīta liras kursa kritums vēl paātrinājās.

1.augustā ASV noteica sankcijas Turcijas tieslietu un iekšlietu ministriem saistībā ar ASV mācītāja Endrū Bransona turēšanu apcietinājumā, kas tagad nomainīts pret mājas arestu. Bransons Turcijā apsūdzēts par spiegošanu, saistību ar terorismu un ASV trimdā dzīvojošo musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilenu. Turcija apsūdz Gilenu 2016.gada jūlijā notikušajā neveiksmīgā puča organizēšanā pret Erdoganu.

Konflikts starp Vašingtonu un Ankaru pēdējās dienās paātrinājis ekonomikas problēmu izraisīto Turcijas liras kursa lejupslīdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!