Foto: DELFI

Lietuvas valdība trešdien ierosināja parlamentam pieņemt likuma grozījumus, kas aizliegtu trešo valstu konsultantiem iesaistīties priekšvēlēšanu kampaņās.

Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādāto likuma grozījumu projektu, kuru tagad jāizskata Seimam.

Projekts paredz, ka līgumus par priekšvēlēšanu politisko kampaņu organizēšanu, konsultācijām un apmācību varēs slēgt tikai ar Lietuvā, Eiropas Ekonomikas zonā (tajā ietilpst visas Eiropas Savienības dalībvalstis, kā arī Islande, Lihtenšteina un Norvēģija) vai NATO valstīs reģistrētām juridiskām vai fiziskām personām.

"Runājot par gaidāmajām vēlēšanām, eksperti saskata "melno tehnoloģiju" draudus, kad politisko kampaņu dalībniekiem var palīdzēt no Lietuvai nedraudzīgām valstīm. Šī iemesla dēļ mēs mēs ierosinām likumā paredzēt to, kādu valstu eksperti drīkst sniegt palīdzību pirms vēlēšanām," sacīts tieslietu ministra Elvina Jankeviča paziņojumā.

Nākamgad Lietuvā notiks prezidenta, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanas.

Martā publiskotajā Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) un militārā izlūkdienesta ziņojumā par ticamu atzīta iespēja, ka, tuvojoties vēlēšanām, Krievija "centīsies palielināt ietekmi uz Lietuvas politiskajiem un sabiedriskajiem procesiem un panākt, lai Krievijai labvēlīgi politiskie spēki izvirzītu savus kandidātus vēlēšanās un būtu pārstāvēti varas institūcijās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!