Foto: AFP/Scanpix

Itālijas dienvidos, kur 48 stundu laikā divos satiksmes negadījumos dzīvību zaudējuši 16 migrantu strādnieki, vairāki simti pārsvarā afrikāņu izcelsmes laukstrādnieku trešdien sarīkoja protesta akciju, paužot neapmierinātību ar smagajiem darba apstākļiem, kādos jāstrādā tomātu lasītājiem.

Apūlijas reģiona Fodžas apkaimē tūkstošiem ārvalstnieku vasarās iesaistīti tomātu lasīšanas darbos. Bieži vien viņi ir atkarīgi no strādnieku vervētāju, kas dažkārt ir saistīti ar organizēto noziedzību, žēlastības.

Demonstrantiem soļojot Fodžas virzienā no lauku apvidiem, bija dzirdami tādi saukļi kā "Mēs neesam vergi" un "Nē - ekspluatācijai".

Reaģējot uz sašutumu par migrantu nāvi autoavārijās, iekšlietu ministrs Mateo Salvīni pieteicis karu "mafijai" Fodžā un tās apkārtnē un solījis to izskaust "ielu pēc ielas, pilsētu pēc pilsētas".

Abi satiksmes negadījumi šajā reģionā notika, kad kravas auto, kas pārvadāja tomātus, ietriecās mikroautobusos, kas no darba veda migrantus.

Sestdien notikušajā negadījumā dzīvību zaudēja četri laukstrādnieki afrikāņi, bet pirmdienas negadījumā bojā gāja 12 cilvēki, kas visi ir Eiropas Savienībā neietilpstošu valstu pilsoņi.

Līdzās strādniekiem no Austrumeiropas valstīm, pamatā no Rumānijas, Bulgārijas un Polijas, Fodžas provincē vasaras mēnešos ražas novākšanas darbos iesaistīti tūkstošiem afrikāņu.

Kaut arī vairumam strādnieku ir atbilstoši dokumenti, viņiem reti kad tiek nodrošinātas sociālās garantijas un algas, kādas tās ir pieprasītas likumos. Daudzi dzīvo nožēlojamos apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!