Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņojusi, ka ir sagatavoti pasākumi Eiropas uzņēmumu aizsargāšanai no ietekmes, ko uz tiem varētu atstāt ASV piemērotās sankcijas Irānai.

Pasākumu mērķis ir arī glābt kodolvienošanos, ko 2015. gadā pasaules lielvaras noslēdza ar Irānu.

ASV prezidents Donalds Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no šīs vienošanās un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos – Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija –, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Arī EK uzskata, ka kodolvienošanās sekmē drošību pasaulē, un cenšas paturēt atvērtus ekonomiskos kanālus ar Irānu.

EK paziņoja, ka jaunie pasākumi stāsies spēkā pusnaktī pēc Vašingtonas laika (otrdien plkst. 7 pēc Latvijas laika).

Šis mehānisms ļaus Eiropas uzņēmumiem nepakļauties ASV sankcijām, ja vien tās nav akceptējusi EK, un bloķēs ASV tiesu lēmumu efektivitāti Eiropā un atļaus Eiropas uzņēmumiem atgūt zaudējumus, ko radījušas sankcijas.

Lielbritānijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministri un ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni pauda dziļu nožēlu par ASV lēmumu atjaunot sankcijas Irānai. Viņi norādīja, ka kodolvienošanās darbojas un pilda savu mērķi, un pauda apņēmību aizsargāt Eiropas uzņēmumus, kas iesaistījušies likumīgā biznesā ar Irānu.

ASV pirmdien plāno atjaunot sankcijas, kas vērstas pret Irānas automobiļu sektoru un zeltu un citiem metāliem. ES amatpersonas atzinušas, ka vēl nav skaidrs, kāda būs šo sankciju ietekme uz Eiropas uzņēmumiem.

Sankcijas pret Irānas naftas sektoru un centrālo banku ASV plāno atjaunot novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!