Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Manuālā balsu pārskaitīšana 12.maijā notikušajās Irākas parlamenta vēlēšanās ir pabeigta, pirmdien paziņojusi vēlēšanu komisija.

Vēlēšanu rezultātu pārskaitīšana sākās pirms aptuveni mēneša, reaģējot uz sūdzībām par pārkāpumiem balsošanas procesā. Oficiālie rezultāti, kas tika izziņoti pēc vēlēšanām, liecināja, ka tajās, daudziem par pārsteigumu, visvairāk vietu izcīnījusi ietekmīgā šiītu garīdznieka Moktadas al Sadra saraksta un komunistu alianse.

Taču vēlēšanu rezultāti tika apstrīdēti. Sevišķi tos apšaubīja Irākas vecā politiskā gvarde, apgalvojot, ka notikuši pārkāpumi balsošanas procesā. Šajās vēlēšanās pirmo reizi tika izmantota elektroniskā balsošanas sistēma. Rezultātā līdzšinējais parlaments nobalsoja par manuālu vēlēšanu balsu pārskaitīšanu, un Federālā augstākā tiesa šo lēmumu atbalstīja. Kad vēlēšanu komisija paziņos jaunos rezultātus, nav zināms.

Taču komisija nolēma atcelt to biļetenu pārskaitīšanu, kas jūnijā cieta ugunsgrēkā vēlēšanu biļetenu noliktavā Bagdādē, ziņo valsts televīzija. Tas nozīmē, ka šiem biļeteniem paliks spēkā iepriekš izziņotie rezultāti.

Kopumā tika pārskaitītas balsis, kas bija nodotas 1800 vēlēšanu iecirkņos, par kuriem tika saņemtas sūdzības par pārkāpumiem vēlēšanu procesā.

Irākas parlamenta iepriekšējā sasaukuma pilnvaru termiņš beidzās 30.jūnijā, kad līdzšinējā valdība kļuva par pagaidu kabinetu ar ierobežotām pilnvarām, kas vadīs valsti, līdz tiks paziņoti jaunie rezultāti un tos būs apstiprinājusi Irākas Federālā tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!